Bejegyzések

Ostya szalámi és havas fenyő

Kép
Ezek az apró csemegék is még a gazdaköri gyerekek mikulás ünnepségére készültek  a mézesek és linzerek mellé.  Az ostya szalámit már nagyon régen elszerettem volna készíteni, eddig mindig szomszédasszonyom lepett meg kóstolóval, pillanatok alatt el is tüntettük.  Ostya szalámi Hozzávalók: 4 tojás 15 dkg étcsoki 15 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 20 dkg vaj 20 dkg darált keksz 20 dkg durvára vágott dió 10 dkg mazsola 1 cs ostyalap (4-5 lap) Nagyon finom nassolni való, lehet dúsítani szárított gyümölccsel, mogyoróval, mandulával, csokidarabokkal, kókuszreszelékkel - igazi karácsonyi desszertet varázsolhatunk belőle. Gőz fölött a tojásokat a cukorral jól elkeverem, míg a cukor el nem olvad, majd még a gőz fölött hagyva hozzádobom a vajat, csokit és vaníliás cukrot. Mikor minden elolvadt leveszem a tűzről és hozzáadom a kekszet, diót, mazsolát, (más dúsítót) és jól összekeverem. Az ostyalapokat egymás után nedves törlőruhába csomagolom (pár perc, m

Túrós guba

Kép
Nem is tudom minek nevezzem, mert túrós gubának indult, de mire kész lett a végeredmény alapján túrós máglyarakásra hasonlít. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon finom lett, azt hiszem ezt többször is elkészítem. Brigi lányom szerint finomabb, mint a mákos guba és még finomabb lenne, ha kevés almát is raknék bele.....na, akkor aztán tényleg nem hasonlítana a máglyarakásra?!:)) Hozzávalók:  10 db kifli 50 dkg túró (jó minőségű) 5 dl főző tejszín (10 %-os) 2-3 dl tej 6 tojás 25 dkg cukor 2 vaníliás cukor 10 dkg mazsola lekvár citromhéj A kifliket 1 cm-re felkarikázom. A túrót, 20 dkg cukrot, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, tejszínt jól elkeverem, végül al tejet is hozzákeverem ( a kifli minőségétől is függ, ha szárazabbnak érezzük tehetünk több tejet is hozzá).  A kiflikre öntöm a túrós masszát, átkeverem és egy kivajazott tepsibe rakom. Rászórom a mazsolát, megkenem baracklekvárral.  Előmelegített sütőbe rakom és 150 fokon 10-15  percig

Linzer variációk

Kép
Ezeket a linzereket Gazdakörünk mikulás ünnepségére készítettük. Az a jó benne, hogy jóval előbb kisüthetjük, mert pár nap múlva is puha marad, sőt h a marad belőle az sem baj, mert egy hét múlva is még ugyanolyan finom . Az alsó képen látszik, hogy a leírt adagból 3 nagy kb. 32 cm-es tálcával lesz. Hozzávalók: 1 kg liszt 50 dkg Rama 25 dkg porcukor 4 tojássárgája 2 csipet só 2 vaníliás cukor 2 tk szódabikarbóna 1 kis pohár tejföl  1citrom reszelt héja az összeállításhoz: 15 dkg étcsoki 2 ek olaj lekvár mogyorókrém A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrok. Én a margarint nem olvasztom meg úgy morzsolom a liszthez, így nem puhul el a tészta. 6 felé veszem  és egyet kinyújtok kb. fél cm vastagra, a többit berakom a hűtőbe. A kinyújtott lapot különböző formákkal kiszúrom és előmelegített 180 fokos sütőben rövid idő alatt kisütöm ( ügyeljünk, hogy ne süssük meg nagyon, ép csak kicsi színt kapjon). A többi tésztát is egyesével kinyújtom, kiszaggatom

Mézeskalács figurák

Kép
Ahogy a képre nézek  érzem azt az isteni  finom fahéjas, szegfűszeges, mézes illatot, ami belengte a konyhát, amikor ezek a mézeskalács figurák sültek. Először készítettünk ilyen mézeseket, nem túl szépre sikerült, de viszont nagyon finom lett, a gyerekek is folyton a konyhába jártak egy kis nassolásra. Azt hiszem karácsonyig még kell sütnöm egy pár adagot. Pirossal írva a javított változat, még finomabb! Hozzávalók:  50 dkg liszt 250 ( 125 dkg ) ml méz 10 ( 15 )dkg porcukor  1 ek mézes fűszerkeverék 1 tk fahéj 1 tk szódabikarbóna 10 ( 15 ) dkg Rama 1 ( 2 )tojás + 1 tojássárgája a kenéshez 2-3 ek víz ( elhagyható ) írókához: 1 tojásfehérje 15 dkg porcukor nagyon jól megdarálva, átszitálva 1 csapott ek ételkeményítő 1 tk citromlé A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, cukorral, fűszerekkel. A mézet megmelegítem, belerakom a ramat és ha a margarin is már puha hozzákeverem a lisztes keverékhez. Hozzáadom a tojást, a vizet és jól össze

Hamuzó torta

Kép
Ezt a tortát azoknak ajánlom, akik le szeretnének szokni vagy már leszoktak a dohányzásról. Az ötletet onnan vettem, hogy egy ismerősöm megkért készítsek egy cigi tortát, mert egy éve, hogy leszokott a dohányzásról és ezt meg szeretné ünnepelni. Végül, hogy egy kicsit látványos is legyen Illéskrisznél találtam nagyon jó megoldást. Hozzávalók: 3 tojásból vizes piskóta (3 tojás, 12 dkg cukor, 6 ek víz, 6 ek olaj, 15 dkg liszt,  1 kk szódabikarbóna) krémhez:   250 g gyümölcs joghurt 8 g zselatin 4 dl tejszín (hulala) 2 ek kakaópor bármilyen pikáns lekvár 3 ek darált mák marcipán massza vagy unidec marcipán helyettesítő A vizes piskótát a szokásos módon elkészítem és 18 cm-es tortaformában kisütöm. Mikor kihűlt a tortalap háromba vágom.   Az alsó lapot a sütőformába visszarakom és megkenem lekvárral. Erre rakom a joghurtos krémet, amit az alábbiak szerint készítek el.  A joghurthoz hozzáöntöm a zselatint és elkezdem addig melegíteni, amíg a zse

Kókuszos krémes

Kép
Ennek a süteménynek a receptjét még a blogírás kezdetén feltettem, csak fotó nem készült róla. El is feledkeztem róla, azóta sem sütöttem. A múlt hónapban Deszken voltunk a Cukor Show-n, ahol Földi Lenke cukorvirág bemutatóját, Kricky tortafestés bemutatóját, illetve Németh Zoltán karamell és nyalóka készítését láttuk. Mondanom sem kell, hogy mennyire jól éreztük magunkat, milyen sok érdekes és szép dolgot láttunk és tanultunk.  Köszönet a meghívásért a szervezőknek, többek között Mummynak.  Részletesebben erről a következő linken olvashattok:  Cukor Show Kicsit kitértem, de mindjárt megmagyarázom miért: a bemutatóra a résztvevők is vihettek egy tányér süteményt, így a tortákon kívül sok-sok finomság volt - többek között ilyen kókuszos sütemény is. Nagyon finom volt, ezért úgy döntöttem én is megsütöm újra és most már képpel együtt felrakom a blogra. Na persze egy kicsit változtattam rajta. Hozzávalók  a tésztához : 30 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor

Fantázia szelet

Kép
Egy igazán ünnepi asztalra való sütemény. Ínycsiklandozó hozzávalókból készül: csoki, gesztenyepüré, mascarpone, tejszínhab, babapiskóta.....bizony megmozgatja az ember fantáziáját, talán innen kapta az elnevezését is. Az eredményt pedig mi más bizonyítaná jobban, mint az, hogy aki megkóstolta  egy szelettel nem érte be.:))  Hozzávalók a tésztához: 6 tojás  6 evőkanál olaj 15 dkg cukor 15 dkg liszt 1 sütőpor 3 dkg kakaópor Az első krémhez: 20 dkg  étcsoki 5 dkg vaj 12,5 dkg mascarpone 2,5 dl tejszín a második krémhez: 25 dkg gesztenyepüré 5 dkg vaj 12,5 dkg mascarpone kevés rum (vagy rumaroma) 2,5 dl tejszín továbbá: 1 cs babapiskóta (200 g) 1,5 dl tej (ízesíthetjük rummal vagy feketekávéval) Legelőször én mindig kimérem a hozzávalókat, illetve odakészítem a pultra, hogy kéznél legyen és ne maradjon ki semmi. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét pici citromlével keményre felverem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és add

Epres, túrókrémes torta

Kép
Ehhez a tortához csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy isteni finom!!! Elkészítése egy kicsit macerás ugyan - de megéri, úgyhogy  érdemes vele bajlódni !:) Két ismerősömnek is sütöttem már, de mindkettő el volt tőle ragadtatva. Nem csak eperrel, hanem málnával, szederrel vagy más gyümölccsel is elkészíthető. Hozzávalók: 4 tojásos vizes piskóta (4 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 4 dkg kakaópor, 8 ek víz, 8 ek. olaj, 1 sütőpor) eperkrémhez: 25 dkg eper 4 dl epres joghurt 2 ek zselatin 2 ek cukor túrókrémhez : 50 dkg túró 8 ek porcukor 1 citrom reszelt héja 2 cs vaníliás cukor 5 dl tejszín (hulala) eperdzsem eperzseléhez: 2 dl eperszörp 1 cs zselatin 2 dl víz Sütök egy 4 tojásos vizes piskótát és kettőbe vágom. Az egyiket visszateszem a sütőformába (26 cm-es).  Az eperkrémet elkészítem. A joghurthoz hozzákeverem a zselatint és a cukrot, lassú tűzön addig melegítem, míg a zselatin elolvad. Kicsit hagyom hűlni, majd hozzákeverem a

Duna hullám

Kép
Régi, kedvenc süteményünk a Duna hullám. Azért is szeretem, mert lehet variálni a gyümölcsökkel és mindig más-más ízt kapunk. Készítettem már meggyel, sárgabarackkal, őszibarackkal, körtével. Nem csak a gyümölcsöket, hanem a tésztát is variálhatjuk. Például alulra rakjuk a sárga tésztát, rá a kakaós tésztát és úgy a gyümölcsöt, vagy a két tészta közé a gyümölcsöt. De így is mutatós, ahogy legutoljára készítettem. Hozzávalók: 35 dkg liszt 20 dkg cukor 150 ml olaj 150 ml tej 4 tojás 1 púpos ek kakaópor 1 sütőpor 1 ü meggy befőtt vagy más gyümölcs (60-70 dkg) Krémhez: 7 dl tej 2 cs vaníliás pudingpor 6 ek cukor 20 dkg margarin vagy vaj tetejére 10 dkg étcsoki vagy csokimáz A tojássárgáját a cukorral, az olajjal meg a tejjel habosra keverem, aztán szép lassan hozzávegyítem a sütőporos lisztet. A tojásfehérjét pici citromlével nagyon jó keményre felverem és ehhez óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzákeverem az elkészített tészta többi részét

Frankfurti leves

Kép
Régen készítettem már frankfurti levest, pedig nagyon szeretem. Szinte jól esik ebben a hűvös időben egy ilyen szívet-lelket melengető, viszonylag gyorsan elkészíthető forró leves.  Először én fehéren ettem és azóta is így főzöm, de természetesen tehetünk hozzá 1 teáskanálnyi törött pirospaprikát is, sokan így készítik. Hozzávalók 4 főre: 1 kis fej kelkáposzta vagy nagyobbnak fele (kb. 40 dkg) 1 kis fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 4 közepes burgonya 1 kk majoranna  kevés köménymag só, bors 1 ek. liszt 1 tk pirospaprika 2 dl tejföl 2 pár frankfurti virsli A vöröshagymát megtisztítom és finomra feldarabolom, a fokhagymát is megtisztítom. Először a kelkáposztáról eltávolítom a külső leveleket, megmosom, majd felnegyedelem. Torzsáját is kikanyarítom, majd vékony csíkokra darabolom a káposztát. A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a felcsíkozott kelkáposztát, a zúzott fokhagymát és együtt tovább dinsztelem, majd felön

Rákóczi túrós

Kép
Nálunk igen közkedvelt lett ez a sütemény, nem csak mutatós, de nagyon finom is. Tetejét többféleképpen készítettem már, lehet úgy is, hogy a túrókrémet megkenem lekvárral és utána rácsosan rányomom a tojásfehérjét, majd rászárítom. A fotók pedig akkor készültek, amikor először a tojásfehérjét raktam rá, majd a lekvárral kipótoltam a hézagokat. Hozzávalók: 30 dkg liszt,  15 dkg vaj,  10 dkg porcukor,  késhegynyi szódabikarbóna,  1 dl tejföl,  2 tojássárgája a töltelékhez: 1 kg túró,  20 dkg cukor ,  4 tojássárgája,  6 dkg búzadara,  2 dl tejföl a tetejére: 4 tojásfehérje,  10 dkg porcukor,  kb 15-20 barack lekvár,  zselatin A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrok. Kinyújtom, zsírozott, lisztezett normál méretű (25x35 cm) tepsibe rakom. Előmelegített sütőben addig sütöm, míg egy pici színt kap. Talán fél sülésnél egy kicsit érdemes tovább sütni. Közben elkészítem a túró tölteléket:  a túrót átnyomom a krumplinyomón, majd hozzáadom a többi hozzáva

Spagetti Emiliana

Kép
Közeli olasz kisvendéglőből hozta haza nagylányom ezt a receptet, párja egyből el is készítette. Nagy sikert aratott, így azóta én is többször az étlapra tűzöm.  A fotók nem a legjobban sikerültek, de az íze kifogástalan.  Hozzávalók 4 személyre:  1 közepes fej vöröshagyma 25 dkg bacon szalonna 2-3 ek olívaolaj 25 dkg zöldborsó 25 dkg spagetti 5 dl főzőtejszín 1-2 ek cukor 1 ek ételízesítő ( el is maradhat) 1 tk oregano 1 tk bazsalikom  bors reszelt sajt Elkészítése:  A bacon szalonnát apróra felkockázom és az olajon odateszem pirítani. A vöröshagymát is apróra darabolom, hozzáadom és együtt pirítom. Nagyon szeretem az ilyen jellegű ételeket wokban készíteni. Mikor már majdnem jó ráteszem a zöldborsót (mirelit is lehet) és együtt tovább párolom, pirítom.  5-10 perc után ráöntöm a tejszínt, beleteszem a cukrot. Fűszerezem bazsalikommal, oreganóval, borssal. Sózni nem nagyon kell, mert a bacon is sós. Lefedem és addig főzöm mí

Születésnapi tortáim és a meglepetés

Kép
Ezeket a gyönyörű és isteni finom tortákat én kaptam és keresztlányom keze munkáját dicséri. Receptjeit gondolom majd ő leírja én csak annyit mondhatok, hogy nagyon finom volt mindkettő.  Előző bejegyzésemben említettem, hogy két nagyon jó dolog ért születésnapom alkalmából - a nyereményről már  írtam a másik felejthetetlen meglepetést pedig családom és közeli rokonaim  "főzték ki ellenem".   A születésnapom hétfőre esett és megemlítettem, hogy én aznap nem szeretnék dolgozni, hanem menjünk el inkább kirándulni. Mint utólag kiderült ez kapóra is jött. Nagyon jól telt az egész nap, teljesen kikapcsolódva, gyanútlanul értünk haza (legalábbis én!). Otthon aztán könny szökött a szemembe, amikor megláttam az engem fogadó és ünneplő vendégeket - igazi felejthetetlen meglepetés volt!!!  Itt is szeretném megköszönni családtagjaimnak, rokonaimnak, akik ezt a bulit megszervezték és közreműködtek, nagyon - nagyon jól esett, köszönöm szépen! Na és az ajándékok

NYERTEM a Laptopkonyha receptfeltöltő versenyén!!!!

Kép
Bevallom mostanában nagyon elvagyok "havazva" úgy is mondhatnám nem a legjobb idők járnak erre felé, persze nem a szó szoros értelmében. Sok a gondom-bajom, időm, de sokszor kedvem sincs kedvenc hobbimmal a gasztroblog vezetésével foglalkozni. Persze készíteni továbbra is szoktam, hiszen 5 tagú családomat mégsem küldhetem mindennap kifőzdébe, gyorsétterembe. A sok hétköznapi gond között azért jó is éri az embert. Az egyik kellemes meglepetés hétfőn születésnapomon ért, amelyet családomtól és rokonaimtól kaptam. Erről bővebben majd később írok.  A másik pedig kedden, amikor benéztem a RECEPTEK.L@PTOPKONYHA.HU  oldalra. Hurrá nyertem!!!! - kiáltottam fel amikor megláttam, hogy én is ott vagyok a júliusi receptfeltöltő verseny díjazottjai között. A nyereményem pedig, hogy a laptopkonyha stúdiójában kamerák előtt készítsem el a szakmai zsűri által kiválasztott egyik beküldött receptemet.   Nagyon köszönöm a Laptopkonyha Szerkesztőségének ezt a lehetőséget! Kicsit