Bejegyzések

Zselatinos sütemény

Hozzávalók : 12 tojás, 18 evőkanál porcukor, 4 pohár tejföl, 6 cs vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaó, 3 dl málnaszörp, 4 cs 25gr zselatinpor Elkészítése: Összekeverek 6 tojást 6 evőkanál porcukrot és 2 cs vaníliás cukrot. 1 cs zselatinport 2 dl forróvízben feloldom és az egészet összekeverem. Nagyméretű gáztepsibe öntöm, hűtőbe rakom Mikor megdermedt a maradék 6 tojást, 6 evőkanál porcukrot, 2 cs vaníliás cukrot, 2 evőkanál kakaót összekeverem és a 2 dl forróvízben feloldott 1 cs zselatinnal elkeverem. Ezt nagyon óvatosan, lassan a megdermedt rétegre öntöm. A 4 tejfölt 6 kanál porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral, és a 2 dl forróvízben felolvasztott zselatinnal összekeverem és szintén a megdermedt második rétegre öntöm. Utánna kb. 2-3 dl málnaszörppel keverem össze a negyedik csomag zselatint, amelyet szintén 2 dl forróvízben feloldottam. Ezt is óvatosan a megdermedt rétegekre öntöm. Ha jól sikerül rövid idő alatt megdermed.  

Göngyölt sertéskaraj sajttal, baconszalonnával

Kép
Legtöbb vendéglő étlapján szerepel ez az étel valamilyen változata, én általában akkor készítem, ha vendégeket várok. Nem csak finom, hanem jól is mutat a sültes tálon. Hozzávalók: 6-8 szelet sertéskaraj 6-8 szelet kolozsvári szalonna, húsos füstölt szalonna vagy baconszalonna (van aki sonkaszelettel készíti) 6-8 vékony szelet kemény sajt (pld edami) liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz Elkészítése: A húsokat jó nagyra és vékonyra kiklopfolom, enyhén sózom, borsozom (a szalonna is sós). Minden szelet húsra egy szelet szalonnát, egy szelet sajtot teszek. Jó szorosra összegöngyölöm, ha kell esetleg fokpiszkálóval összetűzöm, majd kipanírozom a szokásos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa). K özepes lángon először lefedve, majd átfordítva már lefedés nélkül, bő olajban szép pirosra sütöm. Kicsit hagyom hűlni, ferdén felszeletelem és úgy tálalom.

Sajttekercs hidegtálra

Kép
 Karácsonyra, húsvétra, vendégségre, hidegtálra ajánlom ezt a különlegességet Hozzávalók:  kb. 30 szelethez 8 db ömlesztett kolbászos sajt, 8 vékony szelet trappista sajt (15 dkg), 8 szelet gépsonka (15 dkg), 20 dkg túró, 1 evőkanál tejföl, 1 csokor metélőhagyma (medvehagyma), 5 dkg gyulai kolbász vagy sonka, 5 dkg vaj, 1 kiskanál csípős pirosarany krém, 1 gerezd foghagyma Elkészítése : A kolbászos sajtot a vajjal, pirosarannyal és az összezúzott fokhagymával összedolgozom. A túrót áttöröm a tejföllel, a finomra aprított metélőhagymával és az apróra vágott gyulai kolbásszal elkeverem. Egy asztalra kiterítek egy nagy lap alufóliát, amire ugyanakkora folpackot simítok. Felém eső oldalát a sonkaszeletekkel végigrakom, majd ugyanilyen szélességben a sajtszeleteket a sonka fölé helyezem (nem a tetejére, hanem a következő sorba).    A sonkára a kolbászos sajtkrémet, a sajtra pedig a túrós keveréket egyenletesen rákenem.  Szorosan feltekerem, így a sonkás

Rántott husi tejfölösen

Kép
Brigi lányom kedvence. Érdekessége, hogy fordítottan panírozzuk be a húst és kisütése után még a sütőben jó tejfölösen tovább sütjük, amitől isteni finom szaftos, puha lesz. Köretnek krumplisaláta, petrezselymes krumpli, vagy bármilyen zöldségsaláta illik hozzá. Hozzávalók 4 főre : 8 - 10 szelet csirkemell, pulykamell vagy karaj (kb. 80 dkg) 1 nagy tejföl tojás zsemlemorzsa a panírozáshoz E lkészítése : A hússzeleteket először sózom, majd zsemlemorzsán kiklopfolom. Úgy érdemes csinálni, hogy zsemlemorzsát öntök egy neylon zacskóba, belerakom a húst és így klopfolom. Tojásba mártom és hirtelen kisütöm.  Hőállótálba rakom a húsokat, egyenként meglocsolom a tejföllel, amelyet előtte elkevertem kb. 0,5-1 dl vízzel, sóval. Egymás tetejére is rakhatjuk a húst.  A maradék tejfölt még ráöntöm, lefedve 20 percig közepes hőmérsékletű tűzön, majd fedő nélkül még 10-15 percig a sütőben átsütöm.

Meggyes túrós palacsinta

Kép
Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert! Hozzávalók: kb.15 palacsintához tésztához : a palacsintatészta alapreceptjében leírtak ( lásd itt ) krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín Elkészítése : Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál. Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm. Meggymártás : a megg

Pizza és palacsinta népszerűsége

Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig. A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz. A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűté

Palacsintatészta alapreceptje

Kép
  Magyarországon a vékony palacsintatészta a népszerűbb édes és sós változatban is.Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsinta valamely változatát. Hozzávalók:  kb 15 db-hoz 4 dl tej 2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz) 30 dkg liszt 3 tojás csipetnyi só 2 ek cukor az édes változathoz étolaj Elkészítése: A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel összekeverem, hozzáadom a többi folyadékot és habverővel (vagy mixerrel) kidolgozom úgy, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, vagy ha ritka egy kis liszttel sűrítjük. Keverés után legalább egy fél órát pihentetem, hogy a liszt megduzzadjon benne. Sütése : a palacsintasütőbe pici olajat hevítek és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Megforgatom, hogy egyenletesen szétterüljön és a tűzre rakom. Ha az első fele pirulni kezd megfordítom palacsintalapáttal. A másik oldala már pillanatok alatt sül. Ha tö

Mércék: mi mennyi, miből mennyit?

Mérleg helyett: 1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg 1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg 1 púpos evőkanál cukor 2 dkg 1 csapott evőkanál só 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál só 2 dkg 1 púpozott teáskanál só 1 dkg 1 késhegynyi só 0,5 dkg 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg 1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg 1 csapott evőkanál olaj 2 dkg 1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg 1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg 10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg 8-10 középnagyságú alma 1 kg 1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg Miből mennyit főzzünk 1 főre, ha vendégeket várunk? Átlagos fogyasztásnál ez így alakul: leves 3 dl mártás 1 dl főzelék 2,5 dl csont nélküli hús 15 dkg csontos hús 25 dkg apró hús 15 dkg kész hússzeletek 2 szelet hal 20-25 dkg rántotta 3 tojás köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg köretnek rizsbő

Zöldséges hús pennével

Kép
 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 cs penne tészta 1 cs olasz fűszerkeverék villámpác Elkészítése : A húst kockára darabolom és bepácolom a fűszerkeverékkel. A zöldségeket is apró kockára vágom. Hagymát megdinsztelem, hozzáteszem a húst, gombát és bő lében megpárolom. Külön megfőzöm a zöldségeket valamint a tésztát. Mikor a hús már puha összekeverem a zöldségekkel és a tésztával. Legutoljára mirelit zöldségkeverékből  és saját keverésű  fűszerekkel készítettem (bazsalikom, majoranna, kakukkfű, só, bors stb-t elkevertem 1 dl olívaolajban és ezzel pácoltam be a húst).  

FASÍRT GOLYÓK

Kép
Hozzávalók:   60 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt bors, só, zöldpetrezselyem Elkészítése:   A zsemléket rövid időre beáztatom tejbe vagy vízbe, majd kifacsarom.  Az apróra vágott hagymát megdinsztelem. A fokhagymát nagyon apróra eldarabolom, vagy fokhagymanyomón átnyomom, petrezselyemzöldet is feldarabolom.  Az összes hozzávalót jól összekeverem.  Vizes kézzel jó diónyi golyókat formálok, majd forró bő olajban kisütöm. Készíthetjük úgy is, hogy a megformált golyókat zsemlemorzsában megforgatjuk és úgy sütjük ki. Vigyázzunk, ne süssük nagyon szárazra!  Tálalásnál tehetünk rá egy karika uborkát, amit fogvájóval megtűzünk.

Sütőtökös krumplipüré

Kép
Tulajdonképpen úgy készítem, mint a hagyományos krumplipürét csak sütőtököt is teszek bele, kis szerecsendióval megszórom. Sokkal finomabb, ízesebb köretet kapok. Hozzávalók : 80 dkg burgonya 30-40 dkg sütőtök 5 dkg vaj 2 dl tej só szerecsendió Elkészítése : A krumplit megpucolom, kockára vágva sós vízben megfőzöm. A sütőtököt kettévágom, kimagozom. Papírral kibélelt tepsiben megsütöm. A burgonyát összetöröm, hozzáadom a sült tököt, sózom, megszórom egy kis szerecsendióval. A vajat és meleg tejet hozzáadva turmixal habosra keverem. Melegen tálalom.

Paradicsom saláta

Kép
Diétához nagyon jó ez a könnyen elkészíthető saláta Hozzávalók: 5 paradicsom 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj oregáno, só díszítéshez zöldség zöldje Elkészítése: A paradicsomokat felkarikázom, a hagymát apróra darabolom. Az olajba belekeverem a sót és az oregánót (ízlés szerint), és a paradicsomra öntöm. Tetejére zöldség zöldjét szórok, és hűtőszekrényben hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Sajtos párna

Kép
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt   1 tojás 2 dl tejföl 3 dkg élesztő pici tej 1 ek zsír 25 dkg margarin 1 ek só krémhez : 2 e.kanál liszt, 2 dl tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg reszelt sajt, só Elkészítése: Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatom, a lisztet a zsírral és a margarinnal, sóval elmorzsolom. A tojást a tejföllel elkeverem, végül a hozzávalókat összedolgozom. Fél cm vastagságúra kinyújtom, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd félbe hajtom és ujjal egy kicsit összenyomom a tetejét.  Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és közép meleg sütőben világosra sütöm. Krém elkészítése: a lisztet pici vízzel kikeverem és a forrásban lévő tejhez öntöm, majd együtt sűrű krémmé főzöm. Ha kihűlt ehhez a krémhez hozzáadom a sóval ízesített habosra kevert vajat. Ezzel a krémmel megkenem a kicsit szétnyílt párnákat. Végül krémes részét reszelt sajtba mártom.

Majonézes tojásos krumplisaláta

Kép
Hozzávalók: 1 kg burgonya 5 tojás pici vöröshagyma 1 nagy pohár tejföl 1 kis tubus majonéz 1 kávéskanál mustár pici porcukor só, fehér bors Elkészítése: A burgonyát megpucolom, kockára darabolom és sós vízben megfőzöm. Közben a tojásokat is keményre főzöm. Összekeverem a tejfölt, majonézt, mustárt, porcukrot és a kihűlt krumplira öntöm. Hozzáadom a felkockázott főtt tojásokat, a picire összedarabolt hagymát, óvatosan összekeverem. Hűtőszekrénybe rakom, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Görög saláta

Kép
Kedvenc salátám. Valahogy ezt mindenhez, mindenkor el tudom képzelni. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 1 lila hagyma 3 paradicsom olívabogyó 1 pritamin paprika 10 dkg fetasajt 2 ek olívaolaj 1 ek citromlé oregánó, só, bors díszítéshez esetleg petrezselyem zöld Elkészítése: A hozzávalókat egyforma nagyságú kockákra összedarabolom, ráöntöm az olajat, citromlevet, fűszerezem, jól  összekeverem és tálalásig hűtőben tárolom.