Bejegyzések

Rakott palacsinta

Kép
Régóta tervezem, hogy a rakott palacsintát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Most is csak egyszerű palacsintának fogtam neki, de ahogy el kezdtem sütni végül elhatároztam, hogy ebből most rakott palacsinta lesz. A palacsinta alaptésztájával  ami itt olvasható sütöttem 15 db palacsintát. Sokat törtem a fejem mit tehetnék bele. Előszedtem mindent ami volt otthon, és persze bele is illik egy édes palacsintába. Hát ez sült ki belőle... Hozzávalók: 1 adag puncspuding megfőzve porcukros darált mák szilvalekvár reszelt alma Nutella Elkészítés: Megsütöm a palacsintát. Belerakom az első palacsintát egy hőállótálba, ezt megkenem puncs pudinggal és megszórom mákkal. Ráteszem a második palacsintát, amit megkenek először szilvalekvárral, majd puncspudinggal. Ezután következik a harmadik palacsinta, ezt is ráhelyezem és megkenem az almával. Ezt addig folytatom, míg elfogynak a hozzávalók. Majd berakom a sütőbe és jól átforrósítom. Mikor kész megkenem Nutellával és t

Tepsis krumpli tejszínnel

Kép
Vasárnapi ebédhez készítettem ezt a nagyon finom és laktató köretet.  A főételt sokkal egyszerűbben oldottam meg, mint a köretet, ugyanis sütőzacskóban sütöttem meg a csirkét. Isteni lett!  Olyan zacskót vásároltam - véletlen, amihez a fűszerek is adva voltak. Mivel a hús saját levében és zsírjában sül meg igazi puha, omlós, szaftos lesz. Erről nem is írok többet, hisz a csomagoláson rajta van, hogyan kell elkészíteni. Érdemes kipróbálni! Előnye ennek a párosításnak, hogy egyszerre kisüthettem a csirkét és a burgonyát. Előbb betettem a csirkét, majd kicsit később betoltam a krumplit is (külön tepsiben), de szinte egyszerre lett kész.  Hozzávalók: 1,5 kg burgonya 25 dkg füstölt szalonna   2 fej vöröshagyma 3 dl főzőtejszín reszelt szerecsendió só bors Elkészítése: A krumplit jól megmosom és héjában félig előfőzöm. Kicsit hűlni hagyom, majd meghámozom és felkarikázom.    Közben a szalonnát és a hagymát felkockázom, majd egy tepsibe rakom (először a szalonnát rakom be

Életem része díj!

Kép
Köszönjük a díjat Andinak , Biankának és Aninak ! Nagyon örülök neki, hogy Liza rávett engem is erre a blogolásra! Mindkettőnk életét kitölti ez a hobbi. Már hónapok óta kettőnk között ez a legfőbb téma, hogy mit készítünk, felrakjuk-e a blogunkra, hogy fotózzunk, na és persze láttad e milyen új receptet rakott fel valamelyik blogtársunk. Mindig izgalommal lépünk be az oldalra, vajon kinek, hogy tetszett az újonnan feltett receptünk. A legnagyobb öröm az egészben, hogy mi is részesei lehetünk ennek a nagyon jó közösségnek - tényleg az életünk része lett! Ha ide belépünk sikerül megfeledkezni a mindennapok gondjáról, bajáról. Végezetül szeretnénk mi is átadni a díjakat, remélem nektek is ugyan akkora örömet sikerül majd szerezni, mint amekkorát nekünk szereztek a díj átadói. Fogadjátok sok szeretettel: Aliz - Aliz konyhája Gasztroboszi - Gasztroboszi a konyhában Gyöngyi - Vegyes köret Judith - Jade konyhája   Mónika - Torkos Kuckó EGYCSIPET - Egy csipet...

Borzaska

Kép
Régóta tervezem, hogy a borzaskát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Az elhatározás végleg akkor született meg amikor nemrég megláttam Ottisnál , és kedvet kaptam rá. Sajnálom, hogy eddig nem készítettem.  Az eredeti borzaska sertéshúsból készül, én pulykából készítettem, de biztos finom csirkemellből is. Hozzávalók: 6 szelet pulykahús 5-6 közepes burgonya 2 tojás 3 ek liszt 3 gerezd fokhagyma tejföl sajt Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom. A krumplikat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ezt félóráig állni hagyom. Utána kinyomkodom, hozzákeverem a tojást és a lisztet és két gerezd fokhagymát belereszelek. Sózom, borsozom ízlés szerint.  A hússzeleteket először lisztbe, majd a krumpliba mártom, jó rátapogatom a masszát és középforró olajban szép pirosra sütöm. Papírtörlőre kiszedem, hogy leitatódjon. Tálalásnál tetejét fokhagymás tejföllel megkenem, sajttal megszórom. Nagylányom készített hozzá salátát.

Kakaós grízgombóc

Kép
Mikor a nagyfiam hazaért tegnap az iskolából, nagyon éhes volt. Valamit gyorsan kellett készítenem. Édesre vágyott és olyanra, amit már régen evett. Ennek a gombócnak egyébként az a története, hogy mikor a kicsivel a kórházban voltam (akkor született) a férjem főzött maguknak tejbegrízt, de mivel túl keményre sikerült azt találta ki, hogy gombócot formál belőle!  Azóta szoktuk készíteni hol kakaóporral, hol pirított zsemlemorzsával. Hozzávalók: 1 l tej 5 dkg vaj 14 ek búzadara 6-7 ek cukor (ízléstől függően) kakaópor amiben meghempergetem Elkészítése: Felforralom a tejet, hozzáadom a vajat. Állandó kevergetés mellett a búzadarát és a cukrot. Újraforrástól még kb 5 percig főzöm. Mikor kész hagyom hűlni, de csak annyira hogy a kezemet ne süsse. Ezután gombócokat formálok belőle, amit megforgatok kakaóporban. A kakaó lehet instant változat is, de nekem most nem volt itthon.

Fokhagyma leves cipóban tálalva

Kép
Valami gyorsat akartam ma ebédre, de mégis olyat ami még nem volt. Hát ez sült- főlt ki belőle. Hozzávalók: 12 gerezd fokhagyma pici olaj oregánó vegeta spagetti fél ek étkezési keményítő 1 dl tejszín Hozzávalók 4 db cipóhoz: 50 dkg liszt 4 dkg élesztő 1 tk cukor 3,5 langyos víz 1 ek só 3 ek olaj Elkészítése: A fokhagymát fokhagyma nyomón átnyomom. Az olajon odateszem picit megpirítom. Majd felengedem annyi vízzel amennyi levest akarok főzni. Befűszerezem, jól összeforralom és mikor már nagyon lobog beledobom a rövidre tördelt spagettit. Annyi marék spagetti ahány személyre készül a leves. Mikor megfőtt a tejszínből és a keményítőből habarást készek, amit a leveshez öntöm. Cipó elkészítése: Az élesztőt felfuttatom pici vízben a cukorral. Majd az összes hozzávalót jól összedolgozom és addig verem, míg elválik a táltól. Hagyom picit pihenni. Majd 4 cipót formálok belőle és előmelegített sütőben megsütöm. Mikor megsült a közepét kivájom és tálalásnál bele

Kekszes kedvenc

Kép
Tegnap este már nagyon ki voltunk éhezve valami édességre. Gyorsan leltároztam, mit rejt kis kamrám mélye. Tej volt otthon bőven és puding is. Majd hosszas kutakodás után rátaláltam egy zacskó kekszre is. Hát nem maradt más hátra ezt az egészet valamilyen formába összedobálni. Íme a végeredmény: Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz (de ez nem lett mind felhasználva, kevés kimaradt belőle) 2 l tej 2 csomag eper pudingpor 2 csomag csoki pudingpor 12 ek kristálycukor 2 pohár tejföl 2 ek zselatin 6 ek porcukor Elkészítés: Először is a gáztepsibe felsorakoztatom a háztartási kekszet. Megfőzöm az eper pudingot 1 l tejben a 6 ek. cukorral. Még azon melegében ráöntöm a kekszre. Majd ezután ismét jöhet 1 sor keksz. Megfőzöm a csoki pudingot, azt is forrón ráöntöm a kekszre. Ismét egy sor keksz. De ezt a sor kekszet kicsit meglocsolom tejjel nehogy kemény maradjon. Majd a tejfölt, 6 ek porcukorral, és az előzőleg kis vízben feloldott zselatinnal összekeverem. És ezzel a tejföll

Nudli, krumplipogácsa

Kép
  A burgonyás tésztát azért szeretem, mert belőle többfajta ételt lehet készíteni (nudli, krumplipogácsa, gombóc ). Talán legtöbb időt a nudli formázása vesz igénybe. Nem is tudom hol olvastam, hogy nem is olyan nagy baj, ha egy kicsit "eldeformálódott", mert legalább eltér a készen kapható fagyasztottól. Na én ezt elég jól betartom, mert van mikor nem mindig jól sikerül megformálnom. Az íze pedig -  ne is vitassuk, szerintem a házi magasan az élen jár, mint a boltban kapható utánzatok. Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya kb. 30 dkg liszt (a krumpli minőségétől függ) 2 tojás 1 ek zsír só Elkészítése: A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Ha kész héját lehúzom és krumplinyomóval áttöröm. Sózom, hozzáadom a zsírt és mikor meghűlt hozzáadom a tojást és annyi lisztet, hogy kellően lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Jól összegyúrom, majd kétfelé veszem. Egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra, majd ujjnyi csíkokra vágom

Húsgombóc leves

Kép
Hozzávalók a húsgombóchoz:   10 dkg darált hús 5 ek zsemlemorzsa kis fej vöröshagyma 1 kk liszt  só bors zöldség zöld 1 tojás a leveshez : 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyem 2 burgonya 20 dkg zöldborsó vegeta Elkészítése: A húsgombóc elkészítése: a hagymát megpirítom, majd az összes többi hozzávalóval együtt összekavarom. Gombócot formálok belőle. A zöldségeket meghámozom, felkarikázom. Kevés olajon kissé megdinsztelem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék főzni. A burgonyát kockára darabolom és azt is hozzáadom. Vegetával, sóval ízesítem. Mikor a zöldségek már jól megpuhultak belerakom a húsgombócot és együtt készre főzöm. Forrón zöldség zölddel megszórva tálalom. Hát ez most jól sikerült, mert előbb megjelent a bejegyzésem, mint ahogy szerettem volna, ugyanis véletlenül a "bejegyzés közzétételére" kattintottam. Így lemaradt egy pár gondolat, amit írni szerettem volna a receptről. Most utólag egy pár sor: ez férjem kedvenc levese. Nem túl l

Mézes mustáros csirkemell

Kép
Sokat hallottam a mézes mustáros csirkéről, de konkrét receptet nem tudtam. Íme az én verzióm, amit innen onnan hallva végül összehoztam. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom vacsorára vagy akár ebédre is. Olyankor készítem amikor nincs kedvem sokat bíbelődni a konyhában, vagy nem sok időm van (miért nem időmilliomos az ember?).     Hozzávalók: 60 - 70 dkg csirkemell 5 dkg vaj 2 dl főzőtejszín 2 ek mustár 1 ek méz 1 gerezd fokhagyma só, bors 1 tk ételkeményítő     Elkészítése: A csirkemellet csíkokra darabolom, a vajon fehéredésig sütöm, majd ráöntöm a szószt, ami a tejszín, mustár, méz (utóbbi két hozzávaló mennyiségét persze lehet változtatni egyéni ízlésnek megfelelően), só, bors és egy gerezd szétnyomott fokhagyma keveréke. Ezzel jól összerotyogtatom, ha kell még egy kis vizet öntök rá és puhára párolom ( kb.10 percig). Végül hideg vízben feloldott keményítővel besűrítem. Köretnek párolt rizst vagy tésztát főzök hozzá.

Kefíres, vagy hidegen kelesztett lángos

Kép
Más néven hűtős lángosnak is nevezik, mert a tésztája akár egy hétig is eltartható hűtőszekrényben. Azért ezt a fajta lángost szeretem készíteni, mert nincs vele annyi baj, nem kell várni a kelesztgetéssel, előző nap elkészítem és másnap, harmadnap kisütöm. Nekem általában el is fogy pár nap alatt, nem tart egy hétig. De természetesen lehet sütni belőle akkor is, amikor dagasztom - kiveszek belőle annyit, amennyit ki akarok sütni - a többit pedig hűtőbe rakom. Ezt kb kétszeresére kelesztem,  gömböket szaggatok, így is még kelesztem és utána sütöm ki. Szerintem jobb ami lassabban kel meg, tehát a hűtős változat. Hozzávalók: 1 kg liszt 2 dl tej 6 dl kefír 5 dkg élesztő 3 tojás 1 evőkanál só 1 tk kristálycukor Elkészítése: Az élesztőt felfuttatom a 2 dl langyos tejbe, amibe előzőleg beletettem a cukrot. A liszthez hozzákeverem a megkelt élesztőt, majd a tojásokat, sót és a kefírt. Jól összedolgozom, hólyagosra dagasztom. Mikor már jó a tetejét liszttel meghintem

Disznótoros savanyú káposztával kicsit másképp

Kép
Kiskuktánál láttam, hogy a  disznótorost nem hagyományosan süti meg. Annyira gusztusos volt - és végül nem sokkal tovább tart elkészíteni -  eldöntöttem, hogy legközelebb én is így készítem el. Nagyon egyszerű, hiszen csak annyiban más, hogy a hurkát és kolbászt is ugyanúgy felkarikázzuk (persze egy kicsit vastagabbra kb. 2-3 cm-re), mint a krumplit. A képen ugyan nem látszik, de a hőállótálba alulra egy kg savanyú káposztát raktam, amelyet előtte 1 soron kimostam, erre raktam  a hurka, kolbász, krumpli karikákat. Nem raktam alá zsíradékot, mert a kolbászból sült ki annyi, hogy a káposztának nagyon finom, szaftos ízt adott, viszont a krumpli karikákat enyhén besóztam még mielőtt a tálba raktam. Jó meleg sütőben 1 órát sütöttem. Lehet kicsit ropogósabbra is sütni, ha valaki úgy jobban szereti.

Gombás tortellini és ravioli

Kép
Elkezdődött a 40 napos böjt ideje (de erről bővebben Garffykánál olvashattok). Ennek tudatában elkezdtem hús nélküli ételeket készíteni. Na jó-jó bevallom ez számomra teljesíthetetlen lenne. Azért néha egy-egy napot talán kilehet bírni hús nélkül is. A minap készítettem el ezt kis tésztás gombás receptet. Nagy segítségemre volt pici fiam. Ameddig a kinyújtott tésztát egy pillanatra felügyelet nélkül hagytam, ő neki esett és egy jelentős adagot felfalt. De én ezen egyáltalán nem csodálkozom, mert a nagy fiú is, sőt gyerek koromban én is szívesen megdézsmáltam a nyers tésztát. Még jó, hogy a nagyobbik suliban volt... Hozzávalók: olaj 1 fej vöröshagyma só bors 40 dkg apró kockára vágott gomba A tésztához: 1 tojás 1,5 dl víz annyi liszt amennyit bevesz, hogy könnyen nyújtható állagot kapjon Besamel mártáshoz: 5 dkg vaj 5 dkg liszt fél liter tej Elkészítése: Először a tésztát készítem el. A hozzávalókat összegyúrom. Cipót formálok belőle és félreteszem pihenni.

Díjat kaptam

Kép
Mindenek előtt szeretném megköszönni B-nek a megtisztelő díjat, amivel megajándékozott! Igazán kedves Tőled! 1.Meg kell köszönnöm a díjamat annak, aki gondolt rám és küldte. 2.A logót ki kell tennem a blogomba. 3.Be kell linkelnem azt, akitől kaptam. 4.Írni kell magamról 7 dolgot. 5.Tovább kell adnom a kitüntetést másik 7 blog társamnak. 6.Be kell linkelnem őket. 7.Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról. 7 dolog magamról 1. Szeretem a két fiacskámat Botondot ő 2 éves, és Olivért ő 8 éves. Próbálom őket a legjobb belátásom szerint nevelni. 2. Szeretem a férjem, akit bármire rá lehet venni, bármit megtesz nekem akármit kérek tőle (még ruhát is varr, ha kell). 3. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen szerető keresztanyukával (ő Liza) és nagymamával ajándékozott meg. Ők mindig mellettem állnak. A legjobban azt a 12 évet sajnálom, mikor nem lehettem velük. De mióta újra együtt vagyunk sokszor el sem hiszem, hogy velem ilyen

Csáky-féle töltött hús vajas galuskával

Kép
Az eredeti recept tulajdonképpen a híres Csáky rostélyos, csak én sertéshúsból készítettem el. Nagyon mutatós és roppant finom, ezért a magyar konyha igazi remekművének is nevezhetjük az eredeti "Csáky rostélyost", amely marhahúsból készül. De azért én sem vallottam szégyent, mert családom minden tagjának nagyon ízlett, azt mondták nyugodtan készíthetem sűrűbben is - szóval sikert aratott! Hozzávalók: 80 dkg sertéshús 1 nagy fej vöröshagyma 10 dkg baconszalonna 5-6 db fehér paprika 3 db  paradicsom 4 tojás 1 ek paprikakrém 1 ek paradicsompüré 1 ek liszt 1 pohár tejföl só, bors Elkészítése: A baconszalonnát csíkokra darabolom és kevés olajban megpirítom. A vöröshagymát apróra vágom, ráteszem a baconra, üvegesre párolom, majd a felkarikázott paprikát és paradicsomot is rárakom. Sózom, borsozom és puhára párolom. Tulajdonképpen lecsót készítek. Közben a húsokat nagyobbra darabolom és jó nagyra kiklopfolom. Sózom, borsozom. Amikor a