Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Pacalpörkölt


A pacalt lehet szeretni és nem szeretni, hát mi az első kategóriába tartozunk, mert az egész család nagy kedvence.
Más országokban is rajonganak érte (pl. Franciaország, Olaszország), de pörköltes változata a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele.

Pacalpörkölt elkészítése azonban igen hosszadalmas, ezért nagyobb adagnak érdemes neki fogni, és még finomabb is, ha egyszerre többet készítünk.

Általában nagyobb alkalmakra (szülinapra, névnapra vagy nagyobb vendégségre) szoktam készíteni -  most legutoljára nagylányom szülinapjára.


Hozzávalók: 1 kg pacalhoz írom le
20-25 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 dkg zsír
1 kk őrölt kömény
1 kk bors
20 g pirosarany 
1 ek fűszerpaprika
1 kk erős fűszerpaprika 
fél fehér paprika
fél paradicsom

Elkészítése:
A pacal abálása: először is a hentesnél veszek szép,  előmosott pacalt (1 főre kb. 30 dkg-ot számolok). Ezt otthon gondosan megtisztítom (széleit ha kell ledarabolom), még egy kis ecetes vízben, majd egy-két hideg vízben átöblítem. Annyi vízben, hogy ellepje felrakom abálni (a vízbe dobhatunk pár fej félbevágott vöröshagymát). Forrástól számítva kb. 15-20 percig abálom. Leszűröm és hideg vízzel átöblítem, majd 1 cm vékony csíkokra vágom.

Az apróra vágott hagymát a zsíron kissé megdinsztelem. Belerakom a szintén apróra darabolt paprikát, paradicsomot, fokhagymát és kevergetve kissé átpirítom, majd rárakom a pacalt, felöntöm vízzel, úgy hogy majdnem ellepje. Sózom, fűszerezem, hozzáadom a pirosaranyat és takaréklángon 3-4 órahosszát főzöm. Közben néha rázogatom, óvatosan megkeverem, hogy oda ne kapódjon. Mikor már majdnem puha én akkor rakom rá a fűszerpaprikákat, ha kell még után fűszerezem és még kb. félórát főzöm.

Mi kissé csípősen szeretjük, ezért rakom bele az erős fűszerpaprikát, de ha kisgyerekek is esznek belőle akkor helyette erős zöldpaprikát vagy cseresznye paprikát teszek főzés közben bele, csak ügyelek, hogy szét ne menjen.

Főtt burgonyával és savanyúsággal tálalom.

Ui: Mostanában úgy készítem, hogy a fűszerpaprika felét a pacal hozzáadása előtt a pörköltalaphoz adom, a többit pedig az utolsó félórában.
Azért nem célszerű az összes fűszerpaprikát főzés elején belerakni, mert a pacal leve egy kicsit enyves, ragadós és ha paprikás a szaftja könnyen odakapódhat.

A jó pacalpörkölt sűrű, kissé csípős, jó fűszeres, ragadós.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...