Pacalpörkölt
A pacalt lehet szeretni és nem szeretni, hát mi az első kategóriába tartozunk, mert az egész család nagy kedvence.
Más országokban is rajonganak érte (pl. Franciaország, Olaszország), de pörköltes változata a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele.
Pacalpörkölt elkészítése azonban igen hosszadalmas, ezért nagyobb adagnak érdemes neki fogni, és még finomabb is, ha egyszerre többet készítünk.
Általában nagyobb alkalmakra (szülinapra, névnapra vagy nagyobb vendégségre) szoktam készíteni - most legutoljára nagylányom szülinapjára.
Hozzávalók: 1 kg pacalhoz írom le
20-25 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 dkg zsír
5-6 dkg zsír
1 kk őrölt kömény
1 kk bors
20 g pirosarany
1 ek fűszerpaprika
1 kk erős fűszerpaprika
fél fehér paprika
fél paradicsom
Elkészítése:
A pacal abálása: először is a hentesnél veszek szép, előmosott pacalt (1 főre kb. 30 dkg-ot számolok). Ezt otthon gondosan megtisztítom (széleit ha kell ledarabolom), még egy kis ecetes vízben, majd egy-két hideg vízben átöblítem. Annyi vízben, hogy ellepje felrakom abálni (a vízbe dobhatunk pár fej félbevágott vöröshagymát). Forrástól számítva kb. 15-20 percig abálom. Leszűröm és hideg vízzel átöblítem, majd 1 cm vékony csíkokra vágom.
A pacal abálása: először is a hentesnél veszek szép, előmosott pacalt (1 főre kb. 30 dkg-ot számolok). Ezt otthon gondosan megtisztítom (széleit ha kell ledarabolom), még egy kis ecetes vízben, majd egy-két hideg vízben átöblítem. Annyi vízben, hogy ellepje felrakom abálni (a vízbe dobhatunk pár fej félbevágott vöröshagymát). Forrástól számítva kb. 15-20 percig abálom. Leszűröm és hideg vízzel átöblítem, majd 1 cm vékony csíkokra vágom.
Mi kissé csípősen szeretjük, ezért rakom bele az erős fűszerpaprikát, de ha kisgyerekek is esznek belőle akkor helyette erős zöldpaprikát vagy cseresznye paprikát teszek főzés közben bele, csak ügyelek, hogy szét ne menjen.
Főtt burgonyával és savanyúsággal tálalom.
Ui: Mostanában úgy készítem, hogy a fűszerpaprika felét a pacal hozzáadása előtt a pörköltalaphoz adom, a többit pedig az utolsó félórában.
Azért nem célszerű az összes fűszerpaprikát főzés elején belerakni, mert a pacal leve egy kicsit enyves, ragadós és ha paprikás a szaftja könnyen odakapódhat.
Azért nem célszerű az összes fűszerpaprikát főzés elején belerakni, mert a pacal leve egy kicsit enyves, ragadós és ha paprikás a szaftja könnyen odakapódhat.
A jó pacalpörkölt sűrű, kissé csípős, jó fűszeres, ragadós.
Én imádom! De senki más, így magamnak nem szoktam csinálni.
VálaszTörlésNagyon guszta!!!
Nekem is nagy kedvencem! Ha hazajövök Magyarországra, mindig ezt rendelek anyutól. A belgák nem eszik, Franciaországba kell átmenni pacalért.
VálaszTörlésAkkor én szerencsés vagyok, hogy nálunk mindenki nagyon szereti, így szívesebben is készítem!
VálaszTörlésNálunk a férjem szereti. Én még nem mertem valamiért megkóstolni, pedig azt mondja, finom:)) Elhiszem, csak gyáva kukac vagyok:))
VálaszTörlésAhogyan a nagykönyvben meg van írva. Klasszikus:)
VálaszTörlésA párom amióta a bloglistámban megtalálta nálad ezt a fotót, azóta nyaggat. Imádja!!!
VálaszTörlésDe én nem tudok pacalt csinálni, így most vagy megpróbálkozom, vagy hazaküldöm Anyukájához. :)
Trinity! Előítéleteket félretéve tényleg nagyon finom, érdemes megkóstolni:-))
VálaszTörlésInlandir! Igazad van, biztos te is szereted.
Raindrop! Ajánlom próbáld meg, de csak akkor, ha más is szereti, mert tényleg ebből többet érdemes készíteni. Bár kisebb csomagokban lefagyasztva bármikor elővehető.
az egyik legjobb recept, aminek alapján pacalt főztem, igaz, bográcsban
VálaszTörlésGyulus nagyon köszönöm, örülök, hogy jól sikerült:)
VálaszTörlésBográcsban főzve még biztos finomabb is.
sajnos a férjem meghalt egy hete de a kisfiam és én is imádjuk a pacal pörköltet mindig ő csinálta világra szólóan finomat most nekem kell ezzel a nem könnyű feladattal meg
VálaszTörlésbirkóznom ezért is kértem vagyis néztem meg segítségül a receptet.
Többfélét is olvastam van aki nem pirítja fel a pacalt csak a hagymát,
most én az ön receptje alapján próbálom meg nagyon izgulok milyen lesz.
Hát, tanácstalan vagyok, van két kiló nyersen. Iszonyú nagy pacalkedvelő vagyok, de normálisan megfőzni még sose sikerült. Ha igyekszem szó szerint betartani ezt a receptet, van remény?
VálaszTörlésKiskte most olvastam megjegyzésed és szerintem, ha mindent így készítesz biztos sikerülni fog. Eddig mindenkinek nagyon ízlett, aki megkóstolta a pacalpörköltemet. Én jó csípősen szeretem, szinte most is összefut a nyál a számban...nyami:)
VálaszTörlésCzibulyáné Nagy Kati remélem sikerült elkészítened a pacalpörköltet, ha esetleg valamiben segíthetek nyugodtan írj!:)
VálaszTörlés