Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Meggyes túrós palacsinta



Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert!

Hozzávalók: kb.15 palacsintához
tésztához: a palacsintatészta alapreceptjében leírtak (lásd itt)
krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín

Elkészítése:
Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál.

Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm.
Meggymártás: a meggyet kimagozom, cukorral, fahéjjal lábasba öntöm. A meggylevet a liszttel simára keverem, felengedem a tejszínnel ráöntöm a cukros meggyre és néhány percig forralom.


Ez az alaprecept, én annyit változtattam rajta, hogy amikor megkenem a palacsintákat túróval meggymártással is megkenem úgy tekerem fel.

Pizza és palacsinta népszerűsége


Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig.

A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz.
A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűtéses kemencében sül, igen magas hőfokon. Azért van szükség a magas hőmérsékletre, hogy a tészta gyorsan megsüljön, anélkül, hogy kiszáradna. A pizzának még nagy titka abban rejlik, hogy minden nép, ízlésvilág a maga képére tudta formálni. Megőrizte az olaszos, mediterrán hangulatát, de mégis mindenki számára a hazai ízvilágot tükrözi.

Palacsintatészta alapreceptje



 Magyarországon a vékony palacsintatészta a népszerűbb édes és sós változatban is.Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsinta valamely változatát.


Hozzávalók:  kb 15 db-hoz
4 dl tej
2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
30 dkg liszt
3 tojás
csipetnyi só
2 ek cukor az édes változathoz
étolaj

Elkészítése:
A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel összekeverem, hozzáadom a többi folyadékot és habverővel (vagy mixerrel) kidolgozom úgy, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, vagy ha ritka egy kis liszttel sűrítjük. Keverés után legalább egy fél órát pihentetem, hogy a liszt megduzzadjon benne.

Sütése: a palacsintasütőbe pici olajat hevítek és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Megforgatom, hogy egyenletesen szétterüljön és a tűzre rakom. Ha az első fele pirulni kezd megfordítom palacsintalapáttal. A másik oldala már pillanatok alatt sül.

Ha több palacsintát készítünk süssük egyszerre két sütőben.



Mércék: mi mennyi, miből mennyit?


Mérleg helyett:

1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg


1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
1 púpos evőkanál cukor 2 dkg

1 csapott evőkanál só 1,5 dkg

1 púpozott evőkanál só 2 dkg
1 púpozott teáskanál só 1 dkg
1 késhegynyi só 0,5 dkg

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg

1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg

1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evőkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg

10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg

8-10 középnagyságú alma 1 kg

1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg

Miből mennyit főzzünk 1 főre, ha vendégeket várunk? Átlagos fogyasztásnál ez így alakul:

  • leves 3 dl

  • mártás 1 dl

  • főzelék 2,5 dl

  • csont nélküli hús 15 dkg

  • csontos hús 25 dkg

  • apró hús 15 dkg

  • kész hússzeletek 2 szelet

  • hal 20-25 dkg

  • rántotta 3 tojás

  • köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg

  • köretnek rizsből, tarhonyából 10 dkg

  • köretnek burgonyából 15 dkg

  • főtt tésztának kész száraztésztából személyenként 12-14 dkg

  • főzelékeknek hüvelyesekből 10 dkg

  • főzelékeknek zöldségekből 25 dkg

  • levesbe rizs 1,5 dkg

  • levesbe levestészta 1 dkg

Természetesen, ha azt szeretnénk, hogy maradjon is belőle, akkor rátartással kell készíteni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...