Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Meggyes túrós palacsinta



Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert!

Hozzávalók: kb.15 palacsintához
tésztához: a palacsintatészta alapreceptjében leírtak (lásd itt)
krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín

Elkészítése:
Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál.

Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm.
Meggymártás: a meggyet kimagozom, cukorral, fahéjjal lábasba öntöm. A meggylevet a liszttel simára keverem, felengedem a tejszínnel ráöntöm a cukros meggyre és néhány percig forralom.


Ez az alaprecept, én annyit változtattam rajta, hogy amikor megkenem a palacsintákat túróval meggymártással is megkenem úgy tekerem fel.

Pizza és palacsinta népszerűsége


Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig.

A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz.
A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűtéses kemencében sül, igen magas hőfokon. Azért van szükség a magas hőmérsékletre, hogy a tészta gyorsan megsüljön, anélkül, hogy kiszáradna. A pizzának még nagy titka abban rejlik, hogy minden nép, ízlésvilág a maga képére tudta formálni. Megőrizte az olaszos, mediterrán hangulatát, de mégis mindenki számára a hazai ízvilágot tükrözi.

Palacsintatészta alapreceptje



 Magyarországon a vékony palacsintatészta a népszerűbb édes és sós változatban is.Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsinta valamely változatát.


Hozzávalók:  kb 15 db-hoz
4 dl tej
2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
30 dkg liszt
3 tojás
csipetnyi só
2 ek cukor az édes változathoz
étolaj

Elkészítése:
A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel összekeverem, hozzáadom a többi folyadékot és habverővel (vagy mixerrel) kidolgozom úgy, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, vagy ha ritka egy kis liszttel sűrítjük. Keverés után legalább egy fél órát pihentetem, hogy a liszt megduzzadjon benne.

Sütése: a palacsintasütőbe pici olajat hevítek és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Megforgatom, hogy egyenletesen szétterüljön és a tűzre rakom. Ha az első fele pirulni kezd megfordítom palacsintalapáttal. A másik oldala már pillanatok alatt sül.

Ha több palacsintát készítünk süssük egyszerre két sütőben.



Mércék: mi mennyi, miből mennyit?


Mérleg helyett:

1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg


1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
1 púpos evőkanál cukor 2 dkg

1 csapott evőkanál só 1,5 dkg

1 púpozott evőkanál só 2 dkg
1 púpozott teáskanál só 1 dkg
1 késhegynyi só 0,5 dkg

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg

1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg

1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evőkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg

10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg

8-10 középnagyságú alma 1 kg

1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg

Miből mennyit főzzünk 1 főre, ha vendégeket várunk? Átlagos fogyasztásnál ez így alakul:

  • leves 3 dl

  • mártás 1 dl

  • főzelék 2,5 dl

  • csont nélküli hús 15 dkg

  • csontos hús 25 dkg

  • apró hús 15 dkg

  • kész hússzeletek 2 szelet

  • hal 20-25 dkg

  • rántotta 3 tojás

  • köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg

  • köretnek rizsből, tarhonyából 10 dkg

  • köretnek burgonyából 15 dkg

  • főtt tésztának kész száraztésztából személyenként 12-14 dkg

  • főzelékeknek hüvelyesekből 10 dkg

  • főzelékeknek zöldségekből 25 dkg

  • levesbe rizs 1,5 dkg

  • levesbe levestészta 1 dkg

Természetesen, ha azt szeretnénk, hogy maradjon is belőle, akkor rátartással kell készíteni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...