Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Madártej


A madártej egy egyszerűen elkészíthető desszert, amely jól lehűtve, csak hidegen igazán finom.
Én még mindig hagyományosan készítem talán azért, mert gyerekkoromat idézi - ahogy Anyukám vasárnap délután előhozta a jó hideg madártejet - isteni finom volt, mi gyerekek pillanatok alatt eltüntettük.
Igyekszem jó minőségű tejből (legalább 3,5 % zsírtartalmú) és házi tojásból készíteni.
Hozzávalók (kb. 8 adaghoz):
2 l tej
12 tojás
10-12 ek cukor (ízlés szerint)
1 vaníliás rúd (vagy 3-4 cs vaníliás cukor)


Elkészítése:
 A tejet odateszem forrni.
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét felverem - 1-2 csepp citromlével, végül  1-2 ek cukrot teszek hozzá és együtt nagyon jó keményre verem (nagyon fontos, hogy jó kemény legyen a hab).
A sárgájához hozzáadom a többi cukrot és a vaníliás cukrot, és turmix-al habos-fehérre kikevertetem.
Amikor a tej forrni kezdene takaréklángra veszem és így is hagyom (nem szabad forrnia). A tojáshabból habgaluskákat szaggatok bele. Egyszerre nem túl sokat, mert fövés közben nő. Pár percig ( kb.1-1) főzöm mindkét oldalát. Ha a habot kifőztem szűrőtálba szedem.
A tejet lehúzom a tűzről és óvatosan folyamatos kevergetés közben hozzáöntöm a kikevert tojássárgáját és együtt még összeforralom.
Végül a kifőtt habgaluskákat a tetejére rakom és tálalásig hideg helyre teszem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...