Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Szabolcsi almás máktorta (2012-es ország tortája) háziasszony módra

Vágyam volt, hogy elkészítsem a 2012-es ország tortáját a Szabolcsi almás máktortát - végül kettőt is készítettem, a felső képen szereplőt egy ismerősömnek és hogy mi is megkóstolhassuk saját szülinapomra is ilyen tortát sütöttem.
Isteni finom, a vendégeknek és nekem is nagyon ízlett, ajánlani tudom mindenkinek.
Több helyen olvastam, hogy nagyon macerás elkészíteni - szerintem nincs több baj vele, mint a többi tortával és a végeredmény igazán kárpótol.
Egy - két dolgot azért változtattam rajta.


2012-es ország tortája, ahogy én készítem


Hozzávalók:egy  26 cm átmérőjű tortához:
a tésztához: 
10 tojásfehérje
20-24 dkg cukor
30 dkg darált mák
1 nagyobb alma (kb 13-15 dkg)
1 citrom reszelt héja
6 dkg édesmorzsa  (én babapiskótát reszeltem le)

a krémhez:
8 dl tej
8 dkg kukoricakeményítő
1 vaníliás pudingpor
4 tojássárgája
10-13 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 dl tejszín

az almatöltelékhez:
75 dkg  alma
5 dkg vaj
5 dkg cukor
 kb. 2 kiskanál fahéj
  fél citrom leve

Először a tortalapokat sütöm ki.
Kimérem a tészta hozzávalóit, az almát lereszelem.  A  tojásfehérjét  felverem, majd. hozzáadva a cukrot együtt jó kemény habbá verem. A mákot, édes morzsát, reszelt almát, reszelt citromhéjat összekeverem, majd óvatosan hozzávegyítem a tojásfehérjéhez.  Ezt az adagot 5 részre osztom és egyesével 5 részletben sütöm ki a tortaformában..     

Amíg a lapok hűlnek elkészítem a krémet. Kevés tejjel simára keverem a tojássárgákat, vaníliás pudingot és a kukoricakeményítőt. A többi tejet a vaníliás cukorral, cukorral felmelegítem, majd folyamatosan keverve hozzáadom a kikevert tojássárgáját, sűrűsödésik forralom.
A krémet hűlni hagyom, végül óvatosan hozzákeverem a 3 dl felvert tejszínt.

Az almát meghámozom, lereszelem és a cukorral, fahéjjal citromlével vajon megpárolom. Majd hagyom kihűlni.

Ezután összeállítom a tortát. Az első lapot krémmel kenem meg, a második lapra pedig az alma tölteléket kenem, majd lap,újabb krém, újabb lap és alma töltelék következik, végül az ötödik lap. A tortát körbe tejszínhabbal vagy krémmel, darált mákba mártott almaszeletekkel díszítem.

Az eredeti recept forrása: http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012/receptek 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...