Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Tejszínes szilvás pite


Szomszédasszonyom jóvoltából készítettem ezt a gyors szilvás süteményt. Annyi szilva termett a fájukon, hogy szinte roskadozik, így én is kaptam egy nagy kosárral. Nem csak a gyümölcs, hanem a recept is tőle való, ő már többször elkészítette és nagyon-nagyon finom.


Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj (hideg)
6 dkg cukor
1 tojás
2 evőkanál tejszín

az öntethez:
3 tojás
3 dl tejszín
2 ek cukor
1 vaníliás cukor
2 evőkanál liszt

50 dkg szilva (vagy bármilyen gyümölcs)
dió vagy mogyoró
1 ek fahéjas porcukor


Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összemorzsolom, összedolgozom, de nem gyúrom. Félórára berakom a hűtőbe. 
Utána kinyújtom akkorára, hogy a formába rakva pereme is legyen. A formát  kivajazom, a tésztát beleterítem, oldalt jól felhúzigálom. Villával megszurkálom, majd megszórom vékonyan darált dióval vagy mogyoróval.
Tetejére bármilyen szeletelt gyümölcsöt rakhatunk. A szilvát kettőbe vagy negyedbe vágom, megszórom fahéjas porcukorral (csak akkor, ha nem elég édes a gyümölcs) és a tésztára egyenletesen szétterítem. Az öntet hozzávalóit összekeverem és a szilvára öntöm. 
Előmelegített 180 fokos sütőben sütöm, viszont elfelejtettem megnézni mennnyi ideig (kicsit majdnem túl is sütöttem), úgy 30-40 perc. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...