Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Borzaska



Régóta tervezem, hogy a borzaskát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Az elhatározás végleg akkor született meg amikor nemrég megláttam Ottisnál, és kedvet kaptam rá. Sajnálom, hogy eddig nem készítettem.  Az eredeti borzaska sertéshúsból készül, én pulykából készítettem, de biztos finom csirkemellből is.

Hozzávalók:
6 szelet pulykahús
5-6 közepes burgonya
2 tojás
3 ek liszt
3 gerezd fokhagyma
tejföl
sajt

Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom. A krumplikat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ezt félóráig állni hagyom.
Utána kinyomkodom, hozzákeverem a tojást és a lisztet és két gerezd fokhagymát belereszelek. Sózom, borsozom ízlés szerint. 
A hússzeleteket először lisztbe, majd a krumpliba mártom, jó rátapogatom a masszát és középforró olajban szép pirosra sütöm. Papírtörlőre kiszedem, hogy leitatódjon. Tálalásnál tetejét fokhagymás tejföllel megkenem, sajttal megszórom.

Nagylányom készített hozzá salátát.


 Saláta elkészítése:
Hasonlóan készítette el, mint a görög salátát, de mivel nem szereti az olivabogyót és a fetasajtot ezeket nem rakott bele. 
Az uborka, paradicsom, lilahagyma mellé még felkockázott 1 sárgarépát és egy paprikát is. Jó kemény trappista sajt volt itthon, így azt is kockázott hozzá. Végül enyhén besózta, oregánóval megszórta és egy pici olivaolajjal összekeverte. Fincsi lett, mondtam is neki máskor is elkészítheti.


Kakaós grízgombóc

Mikor a nagyfiam hazaért tegnap az iskolából, nagyon éhes volt. Valamit gyorsan kellett készítenem. Édesre vágyott és olyanra, amit már régen evett.
Ennek a gombócnak egyébként az a története, hogy mikor a kicsivel a kórházban voltam (akkor született) a férjem főzött maguknak tejbegrízt, de mivel túl keményre sikerült azt találta ki, hogy gombócot formál belőle! 
Azóta szoktuk készíteni hol kakaóporral, hol pirított zsemlemorzsával.

Hozzávalók:
1 l tej
5 dkg vaj
14 ek búzadara
6-7 ek cukor (ízléstől függően)
kakaópor amiben meghempergetem

Elkészítése:
Felforralom a tejet, hozzáadom a vajat. Állandó kevergetés mellett a búzadarát és a cukrot. Újraforrástól még kb 5 percig főzöm. Mikor kész hagyom hűlni, de csak annyira hogy a kezemet ne süsse. Ezután gombócokat formálok belőle, amit megforgatok kakaóporban. A kakaó lehet instant változat is, de nekem most nem volt itthon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...