Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Szíve-nyelve leves

Nagyon régen főztem már ezt a hagyományos levest. Amióta nem vágunk disznót bizony feledésbe is merült. A minap egyik ismerősünktől kaptunk egy kis disznótoros kóstolót és felajánlotta a disznónyelvet és szívet, mondván hogy ők úgysem főzik meg. Akkor jutott eszembe, hogy milyen finom a szíve-nyelve leves kissé savanyúan. Gyorsan neki is láttam az elkészítésének.

Hozzávalók:
1-1 sertésszív és nyelv
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem
3-4 db krumpli
1 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 ek vegeta
fél pohár tejföl (kicsi)
1 ek liszt

Elkészítése:
Először is a nyelvet és szívet egészben megabálom. Annyi enyhén sós vízbe felteszem főni, hogy jól ellepje. Amikor kész (kb.1,5 óra) a nyelvet megtisztítom (lekaparom a fehér részt) és a szívvel együtt jó vékonyra eldarabolom (így el lehet tenni a fagyasztóba is, bármikor elővehető). 
A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom és kevés zsíradékban megdinsztelem. A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom és hozzárakom a megdinsztelt vöröshagymához, majd kb 2 l vízzel felöntöm. Belerakom a feldarabolt szívet, nyelvet. Sózom, vegetázom,  hozzárakom a babérlevet, fokhagymát, később a kockára darabolt burgonyát. Addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. 
A végén a tejfölből és lisztből kicsi víz hozzáadásával habarást készítek és a kész leveshez adom. Együtt még összeforralom. Összedarabolt petrezselyemzölddel meghintem. 
Tálalásnál ecetet adok hozzá.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...