Kiemelt bejegyzés

Csörögefánk

Egy vasárnap délután nagyon sütemény éhesek voltunk, így valami gyors, egyszerű finomságot kellet kitalálnom. Már rég készítettem csörög...

Kefíres, vagy hidegen kelesztett lángos


Más néven hűtős lángosnak is nevezik, mert a tésztája akár egy hétig is eltartható hűtőszekrényben.
Azért ezt a fajta lángost szeretem készíteni, mert nincs vele annyi baj, nem kell várni a kelesztgetéssel, előző nap elkészítem és másnap, harmadnap kisütöm. Nekem általában el is fogy pár nap alatt, nem tart egy hétig.
De természetesen lehet sütni belőle akkor is, amikor dagasztom - kiveszek belőle annyit, amennyit ki akarok sütni - a többit pedig hűtőbe rakom. Ezt kb kétszeresére kelesztem,  gömböket szaggatok, így is még kelesztem és utána sütöm ki. Szerintem jobb ami lassabban kel meg, tehát a hűtős változat.

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl tej
6 dl kefír
5 dkg élesztő
3 tojás
1 evőkanál só
1 tk kristálycukor

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom a 2 dl langyos tejbe, amibe előzőleg beletettem a cukrot. A liszthez hozzákeverem a megkelt élesztőt, majd a tojásokat, sót és a kefírt. Jól összedolgozom, hólyagosra dagasztom. Mikor már jó a tetejét liszttel meghintem, letakarom és hűtőbe rakom.  Nagyobb tálba érdemes tenni, mert duplájára kel.
Másnap annyit veszek ki belőle, amennyit meg szeretnék sütni. Majd olajos kanállal gömböket szakítok, két kézzel  széthúzogatom kerek formájúra és az előre felforrósított olajba teszem. Bő és meleg zsíradékban érdemes sütni.  Először fedő alatt, majd átfordítva fedő nélkül aranybarnára sütöm. Szalvétára kiszedem.
 A tetejét enyhén megsózom, mehet rá fokhagyma, tejföl, reszelt sajt - kinek mi a kedvence. A férjem például lekvárral ette és nagyon ízlett neki.
Ui.:Természetesen a tésztát hűtőben kell tartani és csak annyit venni ki belőle, amit frissen ki akarunk sütni. 

Disznótoros savanyú káposztával kicsit másképp


Kiskuktánál láttam, hogy a  disznótorost nem hagyományosan süti meg. Annyira gusztusos volt - és végül nem sokkal tovább tart elkészíteni -  eldöntöttem, hogy legközelebb én is így készítem el.
Nagyon egyszerű, hiszen csak annyiban más, hogy a hurkát és kolbászt is ugyanúgy felkarikázzuk (persze egy kicsit vastagabbra kb. 2-3 cm-re), mint a krumplit.
A képen ugyan nem látszik, de a hőállótálba alulra egy kg savanyú káposztát raktam, amelyet előtte 1 soron kimostam, erre raktam  a hurka, kolbász, krumpli karikákat. Nem raktam alá zsíradékot, mert a kolbászból sült ki annyi, hogy a káposztának nagyon finom, szaftos ízt adott, viszont a krumpli karikákat enyhén besóztam még mielőtt a tálba raktam.
Jó meleg sütőben 1 órát sütöttem. Lehet kicsit ropogósabbra is sütni, ha valaki úgy jobban szereti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...