Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Feketeerdő torta


A tortákat általában vizes piskótából készítem, nálam nagyon jól bevált ez a recept:
Hozzávalók a piskótához (Vizes piskóta)
6 tojás
30 dkg cukor
26 dkg liszt + 4 dkg kakaópor (vagy 4 dkg liszt)
1 cs. sütőpor ( 1 kk szódabikarbóna)  
12 ek víz
+ 6 evőkanál olaj

A vizes piskóta elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral, olajjal és 8 evőkanál vízzel habosra kikavarom.
A fehérjét pici citromlével és 4 ek vízzel jó kemény habbá verem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral és ezt hozzákeverem a sárgájához. Végül a fehérjehabhoz szép óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzákeverem a liszttel elkevert sárgája tésztát. 

 Ezután sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben kb 45 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm mikor jó.  

Ui.:Mostanában nem egyben, hanem három vagy négy részletben sütöm ki, természetesen akkor egy lapot kevesebb ideig sütök.
 
-->  

Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg meggy
10 evőkanál cukor
3 cs vaníliás pudingpor
0,5 l hulala tejszín
meggylekvár


A Feketeerdő torta elkészítése:

A meggyet 3 dl vízzel és a cukorral összekeverem, 10-15 percig főzöm.
A vaníliás pudingporokat összekeverem 3 dl vízzel vagy meggylével és hozzáöntöm a meggyhez. Állandó keverés mellett sűrűre főzöm.
0,5 l Hulala tejszínt kemény habbá verem. A meggy lekvárhoz 2-3 ek. barack pálinkát keverek, ami igazán pikánssá teszi.

Mikor elkészült a piskóta hagyom, hogy kihűljön. Majd 4 lapra vágom. Az 1. lapot vastagon megkenem lekvárral. A 2. lapot a meggyes töltelékkel. A 3. lapot a tejszínnel. És végül az utolsó lapot is ráhelyezem. Ezt is vékonyan megkenem tejszínnel. A kimaradt tejszínből nyomózsák segítségével rózsákat formálok, melyek tetejére 1-1 szem meggyet rakok. Csokoládé reszelékkel megszórom.



Ez a torta 26 cm-es tortaformában készült, így a piskótát 6 tojás helyett 8-ból készítettem.
Hozzávalók:
8 tojás
40 dkg cukor
35 dkg liszt
5 dkg kakaópor
16 ek víz
8 ek olaj

Könnyű fahéjas szilvás pite


Hozzávalók: 
30 dkg margarin
30 dkg cukor
6 tojás
1 csomag vaníliás cukor
40 dkg liszt
2 csomag sütőpor
A tetejére:50 dkg szilva (vagy bármilyen gyümölcs), 2 ek. fahéjas porcukor
 
Elkészítése: 
Habosra keverem a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, a tojássárgájával. Majd hozzákeverem a liszttel elkevert sütőport, és végül óvatosan belekeverem a tojások habbá vert fehérjét. Kizsírozott, lisztezett közepes méretű tepsibe öntöm. A tetejére ráfektetem a kimagozott, félbevágott szilvát és meghintem fahéjas porcukorral. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütöm (tűpróbával megnézem jó-e). Melegen is, hidegen is nagyon könnyű sütemény.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...