Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Madártej szelet


Nem nehéz elkészíteni, mégis nagyon finom, könnyű sütemény.

Hozzávalók:
a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 cs sütőpor

a
krémhez: 8 tojássárgája, 4 e.kanál cukor, 5 e.kanál liszt, 4 dl tej, 3 cs vaníliás cukor, 18 dkg ráma margarin, 8 dkg porcukor
a tetejére
: 3 dl hulala tejszín

Elkészítése:
A tésztához a 8 tojásfehérjét félig felverem, hozzáadom a cukrot és jó keményre felverem. A sütőporral elvegyített lisztet beleszitálom, óvatosan összekeverem. 

Közép meleg sütőben (normál 23x38 cm-es tepsiben) Kb. 20-25 perc alatt megsül. Nem szabad túl sütni, mert akkor megkeményedik.
A krémhez a tojássárgákat, 2 cs vaníliás cukrot,  4 ek. cukrot jól kikeverem, hozzáadom a lisztet és a tejet, összekeverem, majd összefőzöm. 
A margarint is jól kikeverem a porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral. Mikor a krém kihűlt hozzákeverem a kikevert margarint (én turmixal kevertetem össze, hogy könnyű, krémes legyen). 
A  hulalát felverés előtt jól lehűtöm, majd habbá verem. 
Végül a tésztára rákenem a krémet, rá a felvert tejszínhab, tetejét díszítésként megszórom csokidarával vagy kakaóporral.

Csíkos sütemény


Hozzávalók:
3 db tojás, 15 evőkanál liszt, 15 evőkanál cukor, 3 doboz tejföl (175 gr-os), 3 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál darált dió, 5 evőkanál darált mák
Krémhez valók: 2 cs vaníliás pudingpor, 0,5 l tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 citrom, csoki mázhoz valók vagy 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
A tojást és a cukrot habosra keverem, utána hozzáadom a szódabikarbónás lisztet, a 3 tejfölt, jól eldolgozom. Három részre osztom: az első részbe a kakaót, a második részbe a diót, a harmadik részbe a mákot rakom. Külön külön kisütöm a 3 tésztát közepes méretű tepsiben.

Krém készítése: 

A pudingporokat a tejben megfőzöm. A vajat a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával ízesítve habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összevegyítem, jó krémesre kikeverem. Végül a lapokat megkenem a krémmel, tetejére csoki mázt készítek (vagy egyszerűen csokoládét reszelek rá, de ekkor a tetejét is vékonyan lekenem krémmel).

Csoki máz: 5 evőkanál porcukrot, 3 e.kanál forróvizet, 2 e.kanál kakaót és 5 dkg vajat gőz fölött felolvasztok.

Vendégvárás, vendéglátás

Mindenkinél előfordulhat, hogy váratlan vendégek érkeznek, gyorsan kellene összeütni valami finomságot. Bizony, ha akkor kell még nézelődni az oldalak között, hát nem biztos, hogy találunk megfelelőt.
Receptjeim között szerepel néhány gyorsan összeüthető finomság, vagy egy kicsit nagyobb gonddal, de annál lelkesebben elkészíthető vendégváró ételek, sütemények.
 
Nem kell azonban mindig nagy ügyet csinálni a vendéglátásból!
Ugyanúgy örömet okozhat néhány barát hétvégi, kötetlen megvendégelése vagy egy családi összejövetelre tervezett ebéd elkészítése.
Minél kötetlenebb az alkalom, annál valószínűbb, hogy vendégeid szívesebben vesznek körbe főzés közben, esetleg el-elcsennek egy falatot még tálalás előtt. Célszerű kialakítani a sütés-főzés közelébe egy helyett, ahol leülhetnek és beszélgethetnek Veled is, közben ihatnak egy pohár italt, bekaphatnak néhány falatot, így Te is jobban odafigyelhetsz az étel készítésére.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...