Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Máglyarakás


Még a múlt héten készítettem ezt a desszertet, szerencsére még nem volt ilyen meleg. Lehet, hogy most nem vállalkoznék rá, mert ebben a hőségben még a sütőt sincs kedvem bekapcsolni, mert az is csak melegítené a déli fekvésű konyhámat. Egyedül nekem a tetejére a tojásfehérjehab nem sikerül, ugyanis összeesik. Lehet azért, hogy rögtön kiveszem a sütőből. Attól függetlenül nagyon finomra sikerült, hűvösebb időben újra megpróbálom, hátha a hab sem esik össze.

Hozzávalók:
8 kifli
8 dl tej
5 tojás
8 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
8 alma
 10 dkg vaj
1 kk fahéj
10 dkg-nyi dió
15-20 dkg baracklekvár

Elkészítése:
Először elkészítem az almát: megpucolom, vékony szeletekre felszelem és 5 dkg vajon megpárolom. 2 ek cukorral és a fahéjjal ízesítem.
Felforralom a tejet, hozzákeverem a vaníliás cukrot. A tojássárgáját a maradék vajjal és 4 ek cukorral jó habosra kikeverem és ezt is hozzákeverem a tejhez. A szikkadt kifliket kb. 1 cm vastagra felkarikázom és ráöntöm a tejet úgy, hogy mindenhova jusson.   
Ennek a masszának felét egy kivajazott tűzállótálba terítem (22x28 cm-es), erre rétegezem az almát, megszórom durvára vágott dióval, majd beterítem a maradék kiflivel. A lekvárból 2 ek-al kiveszek, a többit összekeverem 1 dl vízzel és a kiflik tetejére kenem. Berakom a sütőbe és 170 fokon addig sütöm, amíg a teteje meg nem pirul (kb. 20 perc).


Ezután kiveszem a sütőből és rákenem a csipet sóval és 2 ek cukorral kemény habnak felvert tojásfehérjét, amihez végül 2 ek lekvárt is keverek. Tetejét kanállal egy kicsit hullámosítom.
Újból visszateszem a sütőbe és addig sütöm míg a tojásfehérje megpirul (10 perc).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...