Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Zöldborsóleves csipetkével


Jó kis zöldségleves, még borsószezon idején főztem, csak most van időm leírni (jól elvagyok maradva, mert azóta már többször készítettem). Természetesen mirelit borsóból is finomat lehet főzni, de  amikor már lehet kapni friss, zsenge zöldségeket akkor az igazi. Elég gyakran készítem fagyasztott borsóból is, mert Brigi lányom kedvenc levese - és mert viszonylag gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
30 dkg zöldborsó
1 kisebb vöröshagyma
3 sárgarépa
2 gyökér
fél zeller
karfiol 1 rózsányi
2 db közepes krumpli
1 ek ételízesítő vagy 1 húsleves kocka
só, bors
petrezselyemzöld

Elkészítése:
A  vöröshagymát megtisztítom és apróra darabolom (ha nincs elég időm, akkor ezt kihagyom, inkább egészben teszem a levesbe).
A sárgarépát, gyökeret, zellert megtisztítom, felkarikázom és a hagymával 2 ek olajon odateszem dinsztelni. A borsót megmosom és a zöldségekhez adom, tovább dinsztelem. Kevés vizet öntök rá és fedő alatt még kb. 10 percig párolom.


Amikor elfőtte a levét felöntöm annyi vízzel,  hogy jó kétszerese legyen a zöldségek térfogatának. Sózom, ízesítem ízlés szerint és takaréklángon tovább főzöm. A krumplikat megtisztítom, kockákra darabolom és a karfiollal a leveshez adom.

Közben elkészítem a csipetkét. Egy tálba 10 dkg-nyi lisztet teszek, hozzáadok egy tojást és kevés sót. Ezt jól összegyúrom, jó keménynek kell lennie, ha kell még (a tojás nagyságától függ) kevés lisztet teszek hozzá. Sűrűn lisztezve egy tálcára apró darabokat csipedek és ha már a zöldségek puhák a forró leveshez adom.


Akkor jó, mikor már feljöttek a leves tetejére. Végül finomra darabolt petrezselyemzölddel díszítem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...