Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Kakaós és fahéjas csigák



A csülkös bableves után második félének általában vagy palacsintát, vagy valamilyen kelt tésztát készítek. 
Keresztanyám lepet meg mindig isteni finom kakaós csigákkal, most elhatároztam én is elkészítem.
Ebből a mennyiségből amit leírok bizony jókora adag lesz, egy népes család (nálunk 8 fő) bőven jóllakik belőle, de még másnap reggelire, tízóraira is marad.
 
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
5 dkg élesztő
4 ek cukor
1 tk só
25 dkg margarin
10 dkg vaj
3 tojássárgája
cukrozott kakaópor (12-15 ek)
fahéj
 
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukorral kb 1 dl langyos tejben felfuttatom. A lisztet a lágy margarinnal összemorzsolom, hozzáadom a cukrot, sót, tojássárgákat és a maradék langyos tejet. Végül a felfuttatott élesztőt is hozzáadom és 15-20 percig dagasztom (ha van kenyérsütő abban érdemes megdagasztatni). Végül tetejét meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (1 óra). 

A tésztát ketté veszem. Egyik felét 0,5-1 cm vastagságú, téglalap alakúra kinyújtom. Tetejét megkenem olvasztott vajjal és cukros kakaóporral jó vastagon megszórom. Utána jó szorosan feltekerem, mint a bejglit és ujjnyi vastagságúra eldarabolom. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, egymástól egy kicsit távolabb, hogy legyen hely a keléshez.  

A másik tésztával is ugyanígy járok el, csak azt fahéjjal szórom meg (mivel Anyukám cukorbeteg így én nem teszek bele cukrot, de aki édesen szereti természetesen cukorral elkevert fahéjjal szórja meg). 

Kb. fél órát kelesztem, majd 170 fokos sütőben halványbarnára sütöm. Félsütésben, mikor már kezd színt kapni  kiveszem a sütőből és tetejét megkenem meleg cukros-vaníliás tejjel, majd visszatolom a sütőbe és készre sütöm. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...