Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Tejszínhabos gyümölcstorta


Ez a torta is Nagyapám szülinapjára készült. Mivel nagy a család úgy döntöttem sütök még egy tortát, biztos elég legyen. Volt otthon banánom, narancsom, meggy befőttem így lett egy gyümölcstorta is.

Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg cukor
2 ek olaj
12 dkg liszt
1 kiskanál szódabikarbóna
4 ek víz
krémhez
2 dl tejszín (hulala)
3 dl tej
1 csomag főzés nélküli vanília pudingpor
1 banán, 1-2 narancs, pár szem meggy befőtt
25 g zselatin
2 dl meggybefőtt lé
1 tk cukor

Elkészítése:
A tojások sárgáját 2 ek vízzel és a cukorral habosra kikeverem. Szép óvatosan az olajat is hozzácsepegtetem. A tojásfehérjét kemény habnak felverem és 2 ek vizet keverek hozzá. Majd a sárgájához felváltva hozzáadogatom a szódabikarbónás lisztet és a tojásfehérjét. Kimargarinozott sütőformában, közép meleg sütőben aranysárgára sütöm.

Közben elkészítem hozzá a krémet: A vanília pudingot 3 dl tejben 3 percig keverem. Felverem a lehűtött tejszínt is. A kettőt óvatosan összevegyítem.

Mikor a tortám már kihűl rákenem ezt a krémet. A gyümölcsökkel tetszés szerint feldíszítem.

Végül elkészítem a gyümölcskocsonyát is: A meggyléhez hozzákavarom a zselatint és a cukrot, majd összeforralom. Megvárom, hogy kihűljön és ráöntöm a a tortára.

Meggyes tejszínkrémes torta

Nagyapámnak a napokban volt a 79. szülinapja. A szülinapi tortáját Mamám elképzelése alapján készítettem el. Tavaly is ilyen készült akkor is nagyon finom lett, de az idei is jól sikerült. Utólag látom díszíthettem volna még  tejszínhab rózsákkal, legközelebb így fogom.


Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
8 ek víz
1 tk szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:
7 dl tej
2 csomag tejszínes pudingpor
15 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 üveg meggybefőtt

Elkészítése:
A hozzávalókból vizes piskótát sütök a már jól bevált módszerrel 26 cm-es átmérőjű tortaformában.
 
Közben a krémet is elkészítem: a tejben megfőzöm a pudingot, majd mikor kihűlt hozzákeverem a porcukorral habosra kikevert margarint.
 
Mikor a tészta kihűlt 3 részre vágom és megkenem a krémmel és mindegyik réteg tetejére arányosan rápakolgatom a meggyet. Pár szemet meghagyok a szebbjéből a tetejére díszítésnek.
 

8 ek cukrot karamellizálok. Zsírpapírra kiöntöm és megvárom, hogy megszilárduljon. Majd összetördelem, zacskóba teszem és húsklopfolóval még megveregetem, hogy egész apró szemcséket kapjak. Ezzel szórom meg a torta tetejét. Végül a kimaradt meggyszemekkel tetszés szerint díszítem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...