Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Mákos-diós krémes

Karácsonyi nagytakarítás közben találtam egy régi gasztro újságot, ott olvastam ezt a sütemény receptet. Mákos-diós összeállítás csak jó lehet (mindkettőt szeretjük), bátyámnak is most van a szülinapja, így megsütöttem. Tudom mindenkinek ajánlani. Úgy tűnik, hogy egy kicsit macerás elkészíteni, de  nagyon kiadós, mutatós és finom sütemény.
Hozzávalók a mézes lapokhoz: 
30 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 ek. méz, 1 tojássárgája, kevés tej
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás, 30 dkg kristálycukor, 10 ek. víz, 25 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 20 dkg mák (nem darált)
Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, másfél cs. (37,5 dkg) margarin
2 vaníliás pudingpor, 7 dl tej
Hozzávalók a mázhoz:
10 dkg dió, 1 ek. margarin, 1 ek. cukor, csoki

Elkészítése:
A mézes lapoknál felsorolt alapanyagokat összegyúrom, 2 részre osztom és kinyújtom gáztepsi nagyságúra.  Közép meleg sütőben külön kisütöm a két lapot. Utána összekeverem a piskóta alapanyagokat, a mákot óvatosan hozzákeverem és gáztepsiben ezt is kisütöm.
Közben elkészítem a krémet: a tojássárgákat a cukrokkal, kissé megolvasztott margarinnal habosra keverem. A vaníliás pudingokat 7 dl tejjel megfőzöm. Ha kihűlt a puding összekeverem a két krémet.
Összeállítás: alulra egy mézes lap, ezt megkenem krémmel, mákos piskóta, újra krém, mézes lap, majd vékonyan krém. 
A tetejére mázat készítek a következők szerint: a diót durvára összedarabolom, 1 ek margarint és 1 púpos ek. cukrot teszek hozzá, összepirítom. Rásimítom a sütemény tetejére, végül csokit reszelek rá.
Érdemes a süteményt 1-2 nappal előbb elkészíteni, mert sokkal finomabb, ha megpuhul és az ízek összeérnek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...