Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Szalagos fánk



Szalagos fánk készítését anyukámtól tanultam. Azóta ötvöztem egy kis Horváth Ilona recepttel, de alapjában azt a fontos dolgot, amiben az ő receptje eltér a többitől meghagytam. A lényege, hogy a tojásfehérjét felverem habnak és azt is a tésztához adom. Ezért-e - vagy azért, hogy az olvasztott vajat apránként csurgatom bele - nem tudom, de nagyon finom, pihe könnyű fánk lesz belőle.

Hozzávalók: kb 35 db-hoz
70 dkg liszt
 4 dl langyos tej
4 dkg élesztő, amit 2 kk cukorral, 1 dl-nyi langyos tejjel felfuttatok
4 tojás
4 ek porcukor
8 dkg vaj
2 ek rum
1 kk só

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a 4 dl langyos tejjel, sóval, porcukorral, liszttel és a felfuttatott élesztővel összekeverem, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáadom. Kb. 15 percig fakanállal dagasztom (lehet kenyérsütőben is dagasztatni), közben az olvasztott vajat fokozatosan belecsepegtetem. 
Ha már jó hólyagos tetejét liszttel megszórom, konyharuhával letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Előmelegített, lisztezett deszkán kezemmel 2-3 cm vastagra ellapogatom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom, közepébe ujjal pici mélyedést nyomok. 
Még így is kicsit kelesztem, majd középforró (2 ujjnyi magas) olajban kisütöm. Amelyik oldala felül volt a deszkán az kerül az olajba alulra. Először fedő alatt, megfordítás után már nem szükséges lefedni.
Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olaj leitatódjon.
Vaníliás porcukorral jól meghintem, baracklekvárral tálalom.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...