Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Harcsapaprikás túrós csuszával




Régóta készülök már, hogy a harcsapaprikást elkészítsem, mert én ugyan még nem kóstoltam, de eddig mindenkitől azt hallottam, hogy nagyon finom. A minap aztán egyik ismerősömtől sikerült harcsát szereznem, így tervem valóra válthattam  (az a jó, ha nem nagy terve van az embernek könnyen valóra válthatja:)).
Túrós csuszát készítettem hozzá.

Hozzávalók:
1 kg harcsafilé
30 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 paprika
1 paradicsom
1 ek törött paprika
kevés erőspaprika (vagy erős pirosarany)
1 kis pohár tejföl (1,75 dl)
1 ek liszt

a túróscsuszához:
50 dkg csuszatészta
50 dkg túró
4 púpos ek tejföl

Elkészítése:
A harcsát megtisztítom, fejét levágom. A gerincnél végigvágva lefejtem a húst (filézem), majd  kb. 3x3 cm-es kockára felszelem és besózom. 

A füstöltszalonnát felaprítom és zsírjára sütöm. Kiszedem a pörcöt a zsírból, fele zsíron üvegesre pirítom a felkockázott vöröshagymát. A paprikát és paradicsomot is apró kockára darabolom, a hagymához adom, tovább pirítom, párolom. 

Lehúzva a tűzről belekeverem a törött paprikákat, visszarakom a tűzre és felöntöm egy pohárnyi vízzel. Sózom, borsozom és 10 percig párolom, majd belerakom a halszeleteket és együtt tovább párolom. Ha kell levét után pótolom.  

Mikor a hal kész (10-15 perc) kiszedem és a visszamaradt pörköltalapot behabarom. De előtte  leveszem a tűzről és kézimixerrel kicsit pürésítem, ami igazán sima, krémessé teszi a paprikás alapot. 
A tejfölt, lisztet simára keverem egy kevés vízzel, kiegyenlítem egy kis pörköltlével és állandóan kevergetve az alaphoz adom. 
Együtt összeforralom. Végül a  halszeleteket visszarakom.

Közben elkészítem a túrós csuszát. 
A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzöm, majd leszűröm, tálba rakom és a maradék szalonnazsírral meglocsolom. 
A túrót villával összetöröm, hozzákeverem a tejfölt, sózom egy kicsit (vigyázva, mert a pörc is sós!) és én ezt mikróban összemelegítem. 
Végül összekeverem a tésztával és a pörccel.
A harcsapaprikással együtt tálalom, tejföllel meglocsolom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...