Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Kenyérlángos avagy Töki pompos


Nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon lehet kapni a kemencében sült kenyérlángost illetve Töki pompost.  
Megkóstolva nekem nagyon megízlett (igaz jó borsos áron lehet kapni), ezért utána néztem házilag hogyan készül. Először is a jelentése érdekelt. Eredetileg Szlovák étel, a pompos szó magyarul szakított tésztát jelent, a Töki szó pedig onnan ered, hogy végleges hazai formáját a kemencés kenyérlángosnak a Pest megyei Tökön alakították ki.
Régen, amikor a kenyeret készítették a nyers tésztából szakítottak le egy darabot, lepényszerűen ellapítva a kemencébe rakták, félig elősütötték és ami a kamrában található volt (tejföl, sajt, szalonna, hagyma stb.) rárakták, majd együtt készre sütötték. Szegényebb helyeken csak egyszerűen megszórták köménymaggal, kisütötték, majd még melegen fokhagymás zsírral vagy vajjal megkenték. Ezzel elégítették ki a mindig éhes gyereksereget, hisz sokkal előbb kész volt, mint a kenyér. 
Tulajdonképpen tehát kenyértésztából készül, a feltétek pedig kamránk, hűtőnk tartalmától illetve pénztárcánktól függ.
Igaz először, de nem utoljára sütöttem, hisz családomnak is nagyon tetszett  (sőt már másnap ismétlést kértek!).

Hozzávalók a tésztához:
1 közepes krumpli megfőzve, áttörve, lehűtve
50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz (a krumpli főzőleve)
1 tk cukor
2 tk só
3 ek olaj

a feltéthez:
1 nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
10 dkg húsos szalonna (bacon)
10 dkg csípős füstölt kolbász
20 dkg reszelt sajt (lehet felesben füstölttel)

Elkészítése:
A burgonyát meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm, majd áttöröm és hűlni hagyom. 
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom. 
A tészta hozzávalóiból 10 perc alatt ruganyos tésztát dagasztok (lehet kenyérsütőben is dagasztatni). Konyharuhával letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem (kb. félóra). 
Egy nagyobb tepsit (gáztepsi) sütőpapírral kibélelek és a megkelt tésztát belenyomkodom. Így is hagyom kelni félórát. Közben elkészítem a feltétet.
Mielőtt hozzáfognék a gázsütőt begyújtom és 230 fokra állítom.
A tejfölbe belenyomom a fokhagymát, sózom, borsozom. A szalonnát felkockázom, a hagymát, a kolbászt felkarikázom.
A tésztát villával egyenletesen megszurkálom és én már rá is kenem a tejfölt, rápakolom a hagymát, szalonnát, kolbászt és berakom az előmelegített  sütőbe. Fél sülésnél (10-15 perc) kiveszem és rászórom a reszelt sajtot. Visszarakom és készre sütöm.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...