Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Karácsonyi csokis-diós mignonok


Egy kicsit munkaigényes és egy kis gyakorlatot kíván, de mignon kedvelőknek kihagyhatatlan. A kisfiamnak is ez a kedvenc sütije, ezért nálunk elég gyakran készül. Karácsonyra ezzel a díszítéssel készítem el, a hétvégén már ki is próbáltam.

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 púpos evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1  csomag sütőpor
1 dl olaj

a krémhez:
20 dkg darált dió
3 dl tej
4 evőkanál liszt
fél mokkáskanál fahéj
reszelt citromhéj
10 dkg vaj
4 evőkanál porcukor

a folyékony fondanthoz:
50 dkg cukor
2,5 dl víz
1 mokkáskanál ecet
2 evőkanál kakaópor 
kevés baracklekvár

Elkészítése:
Az alapsüteményt érdemes előző nap elkészíteni, feldarabolni és jól lehűteni. Másnap készítjük el a mázat, amivel bevonjuk a lehűtött süteményt, így a meleg máz hamarabb rászárad.
A liszthez szitáljuk a kakaóport és a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, olajat  és fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük. A kikevert sárgájához hozzászitáljuk a lisztkeveréket, elkeverjük, majd óvatosan a fehérje habot is hozzávegyítjük. Sütőpapírral kibélelt (25x35 cm-es) tepsibe öntjük, előmelegített 170 fokos sütőben kb félórát sütjük (tűpróbával megnézzük jó-e).
Közben elkészítjük a krémet. A lisztet kevés tejjel csomómentesre kikeverjük, hozzáöntjük a többi tejhez és lassú tűzön állandóan kevergetve forrásig főzzük. Ekkor hozzákeverjük a diót és együtt is még picit főzzük. Lehűtjük, hozzáadjuk a porcukorral habosra kikevert vajat, citromhéjat, fahéjat és turmixal krémesre kikevertetjük.  
Amikor a tészta és a krém is jól lehűlt összeállítjuk a süteményt. A lapot függőlegesen középen kettőbe vágjuk, az egyik felére a krémet rákenjük, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Végül egyenletes 5x5 cm-es kockákra feldaraboljuk. Hűtőbe rakjuk.

A folyékony fondanthoz a cukrot odatesszük a vízzel és az ecettel lassú tűzön főzni. Forrástól számítva pár percig főzzük, majd félrehúzzuk a tűzről és állandó kevergetés mellett lehűtjük. Célszerű robotgéppel kevertetni egészen addig, míg porhanyossá válik. Újra felmelegítjük és hozzáadjuk a kakaóport. Alaposan összekeverjük.
A mignonokat rácsra rakjuk és ráöntjük a fondantot. Előtte átkenjük felhígított lekvárral, hogy a tészta ne szívja be a mázat.
A díszítést pillecukorból és kókuszreszelékből készítjük. A piros színt céklalé segítségével érhetjük el. A kókuszreszeléket mandula aromával színezzük.
Kakaópor helyett a fondantot szinezhetjük ételfestékkel is, akkor színes mignonokat kapunk. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...