Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Vendégváró vajas kifli


Szomszédasszonyomtól kaptam ezt a nagyon finom, könnyű sós kifli receptet. Melegen a legjobb, de másnapra is még puha, omlós marad. Vendégvárásnál nagyon jó vacsora előtti nassolni való, sörkorcsolya, vagy akár húsvétra is tudom ajánlani. Tojás nélkül készül, tehát bátran fogyaszthatják a tojásra allergiások is. Egyedül a tetejét kenem meg tojássárgájával, de ez esetleg el is maradhat. 

Hozzávalók:
1  kg liszt
6 dl tej
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 csapott ek só 
2 dl étolaj
15-20 dkg vaj vagy margarin a feltekerésnél
tetejére:
1 tojás
szezámmag, szemes köménymag

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom. Az élesztőt  a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatom.  A lisztet, sót, maradék  tejet, olajat és a felfuttatott élesztőt jól összedolgozom, kidagasztom. Ezt a műveletet lehet kenyérsütőben is végeztetni, nekem sajnos nincs így magad uram, ha szolgád nincs.
10-15 perc dagasztás után a tésztát meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.

Mikor jól megkelt lisztezett deszkára borítom,  4 felé veszem, gömböket formálok belőlük. Egyesével kinyújtom kerekre olyan pizza nagyságúra. A kört 8 felé vágom.
A hideg vajat 32-be darabolom.
Mindegyik körcikkbe rakok egy-egy vajdarabot, és a körcikk külsejétől indulva feltekerem, kifli formájúra formázva.

Ugyanígy járok el a többi tészta gömbökkel is. Így lesz 32 db kiflim. Ezeket tojássárgájával megkenem, szezámmaggal vagy szemes köménymaggal megszórom. Lehet reszelt sajttal, vagy magvakkal is megszórni.

Papírral kibélelt tepsibe rakom és duplájára (legalább 30-40 percig) kelesztem.

Végül előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...