Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Epres túrós kelt palacsinta


Reggel bevásárlás közben megakadt a szemem az egyik hírlap kezdő lapján: "eper és túró párosítással akár fél kg-ot is leadhatunk naponta". Hú hát ez nem csak finom lehet, hanem még fogyaszt is? De nem túlzás ez egy kicsit? Egyből elhatároztam, hogy mivel palacsintát akartam ma sütni, hát lesz epres túrós palacsinta.
Kelt palacsintát már nagyon régen készítettem, pedig nagyon szeretem, de valahogy mindig halasztottam. Talán egy kicsit több időt kell rászánni a kelesztés végett, bár én a sima palacsintatésztát is pihentetni szoktam. Tehát lesz epres túrós kelt palacsinta - döntöttem el és gyorsan vettem túrót és élesztőt (eper a hűtőmben várakozott, mert előzőleg leszedtem nehogy a jég elverje).
Hazaérve gyorsan elkészítettem a palacsintatésztát, hogy legyen ideje kelni és közben beleolvastam a magazinba. Azért rá kellett jönnöm, hogy amit készítek nem lesz nagyon fogyókúrás, mert bizony ebbe cukrot is tenni kell, no meg a palacsintatészta se nagyon diétás. Az íze viszont mindenért kárpótolt - szóval valamit valamiért, majd legközelebb úgy eszem, ahogy írva van a magazinban - sósan vagy esetleg édesítőszerrel:
"Egészséges, kalóriaszegény, ráadásul fitt és szép lesz tőle. Délben túró, este eper, néha mind a kettő, együtt is külön is a fogyás szolgálatában".

Hozzávalók a palacsintatésztához:
30 dkg liszt
5 dl tej
2-3 tojás
1-2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
2 ek cukor
csipet só
1,5 dkg élesztő

1 dl olaj a sütéshez

a krémhez:
25 dkg túró
2 ek tejföl
3 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk reszelt citromhéj
20 dkg eper

Elkészítése:
Az élesztőt 1 tk cukorral 1 dl-nyi langyos tejben felfuttatom. A többi tejet is meglangyosítom és  a többi hozzávalóval összekeverem illetve  összemixelem. Végül hozzáadom a felfuttatott élesztőt. 30-35 percig kelesztem, majd úgy sütöm, mint a sima palacsintát, csak  vastagabbra.
Nekem ebből az adagból 12 nagy palacsinta lett.

A túrót, tejfölt, cukrot, citromhéjat jól összekeverem illetve ezt is mixerrel összedolgozom.
Az epret megmosom, apróra darabolom és a túrókrémhez adom.
A még meleg palacsintába töltöm és porcukorral meghintem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...