Pizza és palacsinta népszerűsége


Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig.

A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz.
A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűtéses kemencében sül, igen magas hőfokon. Azért van szükség a magas hőmérsékletre, hogy a tészta gyorsan megsüljön, anélkül, hogy kiszáradna. A pizzának még nagy titka abban rejlik, hogy minden nép, ízlésvilág a maga képére tudta formálni. Megőrizte az olaszos, mediterrán hangulatát, de mégis mindenki számára a hazai ízvilágot tükrözi.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta