TIRAMISU változatok
Sok helyen olvastam már a tiramisu receptjét. Több változatát kipróbáltam, nálunk a mascarponés a kedvenc. Gyorsan el is fogy, ezért -hogy mindenkinek jusson - dupla adagot kell készítenem.
Hozzávalók:
1 cs babapiskóta
250 g mascarpone
3 tojás
3 evőkanál cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl hideg feketekávé
2 dl tej
3 evőkanál amaretto likőr
cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
A tojások sárgáját 2 ek cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem. Hozzáadom a mascarponét és 1 ek mandulalikőrt és elektromos habverővel kemény, habos krémet készítek. A tojásfehérjét 1 ek cukorral habbá verem, majd óvatosan a krémhez keverem.
A feketekávét a tejjel és 2 ek amarettóval összekeverem. A babapiskótákat tejeskávéba mártom, de csak egy pillanatra,hogy ne ázzon el teljesen. Négyszögletes tál alját kirakom babapiskótával, erre egy rétek krémet teszek, meghintem kakaóporral, majd ismét áztatott piskóta, krém, kakaópor amíg az alapanyag el nem fogy (ez nálam két rétegben elszokott fogyni, mert elég nagy tálban készítem). A tetejére mindig krém kerül, amit kakaóporral megszórok. Legalább 1 óra hosszára hűtőbe rakom.
Pudingos változat
A gyerekeknek jobban ajánlom ezt a változatát, mivel nincs benne alkohol.
2 cs vaníliás pudingot megfőzök 1 liter tejben, cukorral. Babapiskótát a tál aljára rakom, amelyet előbb egy kissé megáztatok feketekávé, tej és cukor keverékében. A puding felét ráöntöm, kakaóport hintek rá, ismét babapiskóta és a maradék puding. Tetejét kakaóporral megszórom. A pudingrétegbe gyümölcs darabokat dobálok pld. ananász, cseresznye, meggy, barack, szamóca stb.
Tejszínes változat
Azoknak ajánlom ezt a változatát, akik idegenkednek a tojáshabtól illetve a nyers tojástól. Ugyanúgy készítem, mint az előzőeket, csak itt is a krém más. A 250 g mascarponét, 2 ek porcukrot, 2 cs vaníliás cukrot és 1 ek amarettót elektromos habverővel jó habosra kikeverek, óvatosan hozzáadom a habosra felvert 3 dl tejszínt (hulala), és ezt a krémet rakom a babapiskótára.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése