Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Gombás tortellini és ravioli

Elkezdődött a 40 napos böjt ideje (de erről bővebben Garffykánál olvashattok). Ennek tudatában elkezdtem hús nélküli ételeket készíteni. Na jó-jó bevallom ez számomra teljesíthetetlen lenne. Azért néha egy-egy napot talán kilehet bírni hús nélkül is. A minap készítettem el ezt kis tésztás gombás receptet.
Nagy segítségemre volt pici fiam. Ameddig a kinyújtott tésztát egy pillanatra felügyelet nélkül hagytam, ő neki esett és egy jelentős adagot felfalt. De én ezen egyáltalán nem csodálkozom, mert a nagy fiú is, sőt gyerek koromban én is szívesen megdézsmáltam a nyers tésztát. Még jó, hogy a nagyobbik suliban volt...

Hozzávalók:
olaj
1 fej vöröshagyma

bors

40 dkg apró kockára vágott gomba

A tésztához:
1 tojás
1,5 dl víz
annyi liszt amennyit bevesz, hogy könnyen nyújtható állagot kapjon


Besamel mártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
fél liter tej


Elkészítése:
Először a tésztát készítem el. A hozzávalókat összegyúrom. Cipót formálok belőle és félreteszem pihenni.
Addig míg pihen elkészítem a tölteléket: Az apróra vágott hagymát megpirítom az olajon. Rádobom a gombát és addig párolom ameddig elfövi a levét. Sózom, borsozom. Majd ezt is félreteszem, hogy kicsit hűljön.
Elkészítem a besamelt: egy serpenyőbe felolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet, kicsit átforrósítom. Majd felöntöm a tejjel és állandó keverés mellett összeforralom. Végül sózom, borsozom.

A cipót kinyújtom vékonyra. A tészta egyik felére arányosan szétosztom a tölteléket kis kupacokba ( ha marad ki a töltelékből nem gond, mert azt hozzá lehet keverni a mártáshoz). Vizes ecsettel a tölteléket körbe rajzolom, ezt azért teszem, mert a tészta másik felét mikor ráhajtom és összenyomkodom, így könnyebben összeragad és nem nyílik szét.
Majd derelye vágóval kocka formára kivágom. Így már el is készült a ravioli. 

A tortellini csak abban különbözik tőle, hogy a raviolit háromszög formájúra hajtom és a két csücskét bevizezve összenyomkodom.
Ezután már csak ki főzöm forrásban lévő sós vízben. Majd hideg vízzel leöblítem. Besamel mártással tálalom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...