Csülkös bableves csipetkével


Szerintem nem csak nálunk, hanem sok családban igen kedvenc (főleg a férfiak körében) ez a hagyományos, finom étel - a füstölt csülkös bableves. Keveset ebből sosem sikerül készítenem, így pár napig rájárunk, de minél többet melegítem, annál finomabb lesz.

Hozzávalók:
1 kisebb füstölt csülök
50 dkg szárazbab
4 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
3 krumpli
2 ek törött paprika
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
csipetkéhez 1 tojás, liszt

Elkészítése:
A füstölt csülköt és a babot előző este hideg vízben beáztatom. Másnap a csülköt annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje és odateszem főni. Forrás után 5-10 perccel a főzővizet leöntöm róla (ne legyen olyan füstölt ízű), majd újra felöntöm vízzel és így főzöm tovább. 

A babot  kb. 2 liter vízzel teszem oda. Közben megtisztítom a zöldségeket, felszeletelem és amikor a bab félig megfőtt hozzáadom. Sózom, borsozom, de csak óvatosan, mert majd a csülök főzőlevét is hozzáadom, amely esetleg már sós lehet.

Közben elkészítem a csipetkét. Ehhez egy tojást csipetnyi sóval és annyi liszttel dolgozom össze, hogy kemény tésztát kapjak. Kis darabkákat csipkedek belőle, majd lisztezett tálcára teszem.

Ha a csülök megfőtt kiveszem és főzőlevét a bableveshez adom. Belerakom az áttört fokhagymát és ha kell után fűszerezem.

A vöröshagymát megtisztítom, apróra darabolom és kevés zsíradékon megdinsztelem. Hozzáadok 1 ek lisztet, 2 ek törött paprikát, pici csilipaprikát és  elkészítem a rántást. Kevés hideg vízzel felhígítom és a leveshez öntöm. 

Ha felforrt belerakom a csipetkét is és tovább főzöm. Akkor jó, amikor a csipetke feljön a leves tetejére.

A csülköt apróra darabolom és tálalásnál a leveshez adom.
Nálunk van aki tejföllel szereti, így az asztalról az sem maradhat el.

Megjegyzések

  1. Nagyon guszta!!!! Mi is imádjuk, megyek és besegítek nálatok az evésbe, mert most nincs kedvem főzni.:))

    VálaszTörlés
  2. Gizi gyere, szívesen megkínállak!:-))

    VálaszTörlés
  3. Imádom. Bűnbe esem csak ha ránézek, mert annyira ennék belőle. Nem tudok eleget főzni belőle. Egyfolytában ezt enném ha van itthon :)

    VálaszTörlés
  4. Andi, Bianka mi is így vagyunk. Jó nagy lábas levest szoktam főzni, de mindig elfogy, mert mindenki szereti nálunk is!

    VálaszTörlés
  5. Nah, ebédre, illetve egy kicsit eltte itt vagyok, hát, naná, hogy kérek!:)

    VálaszTörlés
  6. Az egyik kedvencem. Nem lehet megunni. Tényleg tejföllel a legfinomabb :-))

    VálaszTörlés
  7. Szepyke, Egycsipet, Ani sajnos most már elfogyott, de egy kis fahéjas-kakaós csigára meghívlak benneteket:-))

    VálaszTörlés
  8. Mi is nagyon szeretjük! Kár, hogy elfogyott!:)

    VálaszTörlés
  9. Maryenne bizony elkéstél, de csigáim még vannak!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pacalpörkölt

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Hortobágyi húsos palacsinta