Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Kacsasült párolt lilakáposztával és kacsamáj egészben sütve


Vasárnap igaz nem volt semmi nagy alkalom, de mégis igazi ünnepi ebédet sikerült készítenem: kacsasültet és finom kacsamájat párolt lila káposztával. Anyukám szerint is isteni lett, ő mindig nézi a Vacsoracsatát és véleménye szerint  10 pontot ért az én ebédem is.

Hozzávalókat nem írok, mert tulajdonképpen egyszerűen szoktam elkészíteni.
A húst jól megtisztítom, megmosom, lecsurgatom és feldarabolom (nem pecsenyekacsáról, hanem hízott kacsáról van szó, ezért egészben ezt már nem lehetett megsütni). A zsírosabb bőröket és a hájat lefejtem róla. A húst sózom, borsozom és majoránnával fűszerezem,  majd fokhagyma gerezdekkel tűzdelem. Tepsibe rakom, öntök alá kb. 2 dl vizet (fehérborral is isteni) és alufóliával letakarom. Zsíradékot nem teszek alá, mert a kacsából sül ki. 
Sütőben 170 fokon sütöm egy órát, utána a húsokat megfordítom és ismét lefedve sütöm még kb. 1 órát. Közben azért ellenőrzöm és zsírjával locsolgatom. Mikor már jó puha az alufóliát leveszem és még legalább félórát sütöm mindkét oldalát (közben zsírjával locsolgatva), amíg szép piros nem lesz.

A lefejtett bőrt és hájat felkockázom és teflon edényben kisütöm. Nagyon sok finom kacsazsírom lett, aminek felettébb örültem, mert nagyon szeretek vele készíteni.  A tepertője is nagyon finom újhagymával, retekkel fogyasztva.

A kacsa máját egészben és saját zsírjában sütöm ki. Megtűzdelem fokhagymával, belerakom akkora teflonedénybe, amelybe épp belefér (a máj is elég nagy kb. 70-80 dkg-os volt, jobban férjen ketté vágtam), öntök rá a kacsazsírból annyit, hogy legalább félig ellepje és közepes lángon fedő alatt (nem a sütőben!) sütöm. 5 - 10 perc után megfordítom és  még a másik felén is sütöm. Úgy ellenőrzöm jó-e, hogy egy darabot kiveszek és megvágom. Ha már nem véres-rózsaszínes akkor jó. 
Tálalás előtt feldarabolom és akkor sózom, borsozom. 


A húshoz és májhoz köretnek tört krumplit és párolt lilakáposztát készítettem, melynek receptje itt olvasható.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...