Kiemelt bejegyzés

Csörögefánk

Egy vasárnap délután nagyon sütemény éhesek voltunk, így valami gyors, egyszerű finomságot kellet kitalálnom. Már rég készítettem csörög...

Vendégváró vajas kifli


Szomszédasszonyomtól kaptam ezt a nagyon finom, könnyű sós kifli receptet. Melegen a legjobb, de másnapra is még puha, omlós marad. Vendégvárásnál nagyon jó vacsora előtti nassolni való, sörkorcsolya, vagy akár húsvétra is tudom ajánlani. Tojás nélkül készül, tehát bátran fogyaszthatják a tojásra allergiások is. Egyedül a tetejét kenem meg tojássárgájával, de ez esetleg el is maradhat. 

Hozzávalók:
1  kg liszt
6 dl tej
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 csapott ek só 
2 dl étolaj
15-20 dkg vaj vagy margarin a feltekerésnél
tetejére:
1 tojás
szezámmag, szemes köménymag

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom. Az élesztőt  a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatom.  A lisztet, sót, maradék  tejet, olajat és a felfuttatott élesztőt jól összedolgozom, kidagasztom. Ezt a műveletet lehet kenyérsütőben is végeztetni, nekem sajnos nincs így magad uram, ha szolgád nincs.
10-15 perc dagasztás után a tésztát meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.

Mikor jól megkelt lisztezett deszkára borítom,  4 felé veszem, gömböket formálok belőlük. Egyesével kinyújtom kerekre olyan pizza nagyságúra. A kört 8 felé vágom.
A hideg vajat 32-be darabolom.
Mindegyik körcikkbe rakok egy-egy vajdarabot, és a körcikk külsejétől indulva feltekerem, kifli formájúra formázva.

Ugyanígy járok el a többi tészta gömbökkel is. Így lesz 32 db kiflim. Ezeket tojássárgájával megkenem, szezámmaggal vagy szemes köménymaggal megszórom. Lehet reszelt sajttal, vagy magvakkal is megszórni.

Papírral kibélelt tepsibe rakom és duplájára (legalább 30-40 percig) kelesztem.

Végül előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.


17 megjegyzés:

  1. Szeretem ezeket a recepteket, el is fogom menteni. Köszönöm. Nagyon jól néznek ki

    VálaszTörlés
  2. Köszi Bianka, érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  3. Szupi! Én ezt úgy ismerem, hogy virslit kell a közepébe tenni :-D
    Tényleg csodásak lettek. Guszták. Jó vendégségbe menni olyan helyre, ahol ilyen finomsággal várják az embert.

    VálaszTörlés
  4. Ez tényleg a másnapra puha maradós recept? Mert én eddig amiket kipróbáltam, mindegyik kemény lett másnapra.
    Ha azt mondod igen, akkor ezt választom hétvégére. :)

    VálaszTörlés
  5. Ani köszönöm. Vendégségben ettem én is először ilyet. Virslis változatát nem hallottam, de biztos fini lehet...

    Raindrop bevallom én először készítettem. Frissen biztosan nagyon finom.
    Másnapra egy-két darab maradt, amit Apukám evett meg. Az ő elmondása és szomszédasszonyom szerint is puha marad. Lehet, hogy azért, mert elég sok étolajat kell belerakni.

    VálaszTörlés
  6. Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  7. Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!

    VálaszTörlés
  9. Sarbatori Pascale in pace si multa " Lumina"

    VálaszTörlés
  10. Köszönjük, és mindenkinek mi is kellemes ünnepeket kívánunk!

    VálaszTörlés
  11. Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  12. Kedves lányok!
    Nagyon szép ünnepet! :)

    Liza!
    Igen, a zsiradék miatt marad puha, de kipróbálom holnap. :) Köszi!

    VálaszTörlés
  13. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok nektek és egész családotoknak!

    VálaszTörlés
  14. Liza! Anikó!

    Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindkettőtöknek, és egész családotoknak! És sok locsolót :-D

    VálaszTörlés
  15. A kiflik nagyon guszták!

    Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon köszönjük!
    Reméljük mindenkinek jól teltek az ünnepek a borongós idő ellenére!:-))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...