Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Sajtos roló


A sajtos roló nem csak nagyon mutatós, hanem ízletes, finom nassolni való sós sütemény. Sütésétől eddig visszatartott, hogy nincs hozzá sütőhengerem, de aztán valahol olvastam, hogy fakanál nyelére tekerve is elkészíthető. Találtam a fagyasztómban még 2 cs leveles tésztát, így hétvégére neki láttam a rolóknak.

Hozzávalók:
2 cs leveles tészta  
1 tojás  
5 dl tej 
6 ek liszt
25 dkg reszelt sajt 
10 dkg vaj 

őrölt bors 
szerecsendió

Elkészítése: 
Először is a leveles tésztát kinyújtom 3-4 mm vastagságúra és kb. 2 cm széles csíkokra vágom.  
A fakanál nyeleket vékonyan kivajazom, hogy könnyen lecsússzon majd róla a roló.
A tészta csíkot rátekerem a fakanál nyélre úgy, hogy kicsit (0,5 cm) fedjék egymást.
Lekenem felvert tojással, egy hőálló tál falára helyezem őket úgy, hogy a tészta ne érjen le. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. 
Szerencsém, hogy itthon elég sok fakanalam van, ezért kétszer sikerült kisütnöm az adagokat. Még melegen lehúzom a rolókat a nyélről és félrerakom hűlni.

Közben elkészítem a sajtkrémet.
Először a lisztet kevesebb hideg tejjel csomómentesre kikeverem, majd hozzáöntve a többi tejet állandó kevergetés mellett kis lángon sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről és kb. 3-4 perc múlva belekeverem a reszelt sajtot (végeire hagyok belőle) és a vajat.  
Sózom, borsozom, megszórom egy kis szerecsendióval és simára keverem.

Ha kihűlt a roló 4-5 cm-es egyforma nagyságúra darabolom, habzsák segítségével megtöltöm a sajtkrémmel úgy, hogy a végeire is kerüljön. Végül mindkét végét reszelt sajtba mártom.

A sütőhenger valamennyivel vastagabb, mint a fakanál nyél, tehát valószínű ha azzal készítjük ehhez a krémadaghoz 1 cs leveles tészta is elég.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...