Epres túrós kelt palacsinta


Reggel bevásárlás közben megakadt a szemem az egyik hírlap kezdő lapján: "eper és túró párosítással akár fél kg-ot is leadhatunk naponta". Hú hát ez nem csak finom lehet, hanem még fogyaszt is? De nem túlzás ez egy kicsit? Egyből elhatároztam, hogy mivel palacsintát akartam ma sütni, hát lesz epres túrós palacsinta.
Kelt palacsintát már nagyon régen készítettem, pedig nagyon szeretem, de valahogy mindig halasztottam. Talán egy kicsit több időt kell rászánni a kelesztés végett, bár én a sima palacsintatésztát is pihentetni szoktam. Tehát lesz epres túrós kelt palacsinta - döntöttem el és gyorsan vettem túrót és élesztőt (eper a hűtőmben várakozott, mert előzőleg leszedtem nehogy a jég elverje).
Hazaérve gyorsan elkészítettem a palacsintatésztát, hogy legyen ideje kelni és közben beleolvastam a magazinba. Azért rá kellett jönnöm, hogy amit készítek nem lesz nagyon fogyókúrás, mert bizony ebbe cukrot is tenni kell, no meg a palacsintatészta se nagyon diétás. Az íze viszont mindenért kárpótolt - szóval valamit valamiért, majd legközelebb úgy eszem, ahogy írva van a magazinban - sósan vagy esetleg édesítőszerrel:
"Egészséges, kalóriaszegény, ráadásul fitt és szép lesz tőle. Délben túró, este eper, néha mind a kettő, együtt is külön is a fogyás szolgálatában".

Hozzávalók a palacsintatésztához:
30 dkg liszt
5 dl tej
2-3 tojás
1-2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
2 ek cukor
csipet só
1,5 dkg élesztő

1 dl olaj a sütéshez

a krémhez:
25 dkg túró
2 ek tejföl
3 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk reszelt citromhéj
20 dkg eper

Elkészítése:
Az élesztőt 1 tk cukorral 1 dl-nyi langyos tejben felfuttatom. A többi tejet is meglangyosítom és  a többi hozzávalóval összekeverem illetve  összemixelem. Végül hozzáadom a felfuttatott élesztőt. 30-35 percig kelesztem, majd úgy sütöm, mint a sima palacsintát, csak  vastagabbra.
Nekem ebből az adagból 12 nagy palacsinta lett.

A túrót, tejfölt, cukrot, citromhéjat jól összekeverem illetve ezt is mixerrel összedolgozom.
Az epret megmosom, apróra darabolom és a túrókrémhez adom.
A még meleg palacsintába töltöm és porcukorral meghintem.



Megjegyzések

  1. Jajj, ne tedd ezt velem.... :) Eszméletlen guszta ez is.

    VálaszTörlés
  2. Ez valami fenséges lehet. Csúcs

    VálaszTörlés
  3. Csodaszépek ezek a palacsinták!!! Még soha nem sütöttem kelt tésztából.Viszem is a receptet, köszi.

    Lehet nem hiszed, de napok óta rengeteg epret eszünk, és VALÓBAN LEHET FOGYNI!!!! (igaz én édesítőszert használok hozzá)

    VálaszTörlés
  4. Ha a tesztat barna liszbtol keszited,nadcukorral (esetleg mez,edesito),sovany turot veszel,akkor maris dietas.Nagyon guszta,imadom!

    VálaszTörlés
  5. Hát ez így tényleg nem egy fogyókúrás kaja, viszont az biztos, hogy eszméletlenül finom lehetett!

    VálaszTörlés
  6. Mónika köszönöm!

    Pixie Pie nem csak guszta, finom is!

    Bianka köszi, tényleg fenséges!

    Egycsipet köszönöm!

    Gizi szívesen a receptet, és elhiszem, hogy lehet az epertől fogyni, persze csak úgy, ahogy Te is fogyasztod!

    Edó milyen igazad van, legközelebb kipróbálom barna lisztből és nádcukorral. Még soha nem használtam, mennyivel másabb tőlük az étel íze?

    Szemirámisz finom bizony, megéri néha "vétkezni"! Legfeljebb a következő étkezésnél csak epret eszem...:-)

    VálaszTörlés
  7. A barna liszttol nem lesz sokkal masabb ize,de valoszinu nem mindenkinek az izlese.En ritkan keszitem feher lisztbol,altalaban fele barna,de volt hogy az egesz liszt barna volt es ugy is tok jo.Az allaga valamivel puhabb lesz,egyaltalan nem lesz gumis.Probald ki,majd meglatod hogy tetszik-e ugy.A tobbi hozzavalo maradhat ugyanaz.
    http://gergelyne.blogspot.com/2009/10/almas-palacsinta-meg-egy-csipet.html

    VálaszTörlés
  8. Edó nagyon köszönöm, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  9. Istenien néz ki!!
    Fogyni? De biztos nem palacsintába kell ágyazni az epret. :-O

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Ottis!

    Andi fogyni így tényleg nem lehet, a hírlap sem egészen ilyen formában írta.
    Szerintem módjával fogyasztva ez sem hizlal (legalábbis jobban, mint a többi desszert).

    VálaszTörlés
  11. Csodásan néz ki!
    Köszöntelek az olvasóim között!
    Üdv:kat

    VálaszTörlés
  12. Kata köszönöm szépen és én is örülök, hogy az olvasóm lettél!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta