Kiemelt bejegyzés

Csörögefánk

Egy vasárnap délután nagyon sütemény éhesek voltunk, így valami gyors, egyszerű finomságot kellet kitalálnom. Már rég készítettem csörög...

Házi krémes


Anyósoméknál készült mindig házi krémes, férjem kedvence is volt. Valamiért eddig én nem is próbálkoztam vele, talán mert az egyik cukrászdában lehet kapni hasonlót. Finom az is, de férj szerint csak nem olyan, mint amit otthon sütöttek. Kapóra jött, hogy Anyukám hájas tésztából rétest készített, így megragadva az alkalmat megkértem süssön ki nekem 4 lapot a tésztából. Természetesen meglehet oldani üzletben vásárolt leveles tésztával is. Végül kétfajta krémet készítettem hozzá:

Hozzávalók:
2 hájas lap vagy 1 cs leveles tészta
Krémhez:
8 tojás
20 dkg cukor
5 púpos ek liszt ( 8-10 dkg)
2,5 dkg zselatin
2 cs vaníliás cukor
0,5 l tej

Ha leveles tésztát veszünk, akkor azt kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200 fokon kisütjük. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek széleiket levágjuk, az egyiket egy kisebb tepsibe helyezzük (sütés közben is zsugorodik) a másikat feldaraboljuk akkorára, amilyen nagyságúra szeretnénk a krémeseket.


A krémhez a tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadok 10 dkg cukrot és szép habosra kikevertetem. Hozzáadom a lisztet, zselatint, kevés tejet és csomómentesre kikeverem. A többi tejet felteszem melegedni, amíg langyos óvatosan belekeverem a tojásos lisztes masszát és állandó folyamatos kevergetés közben lassú tűzön sűrűsödésig főzöm (de ügyeljünk, mert felforrnia nem szabad). A tűzről levett krémhez hozzávegyítem a vaníliás cukrokat. A tojásfehérjét jó keményre felverem, hozzáverek 10 dkg cukrot majd óvatosan hozzákeverem a tojássárgájás krémet.
Kicsit hűlni hagyom, hogy enyhén sűrűsödjön, majd a tepsibe helyezett lapra öntöm, ráhelyezem a kockalapokat és így hagyom kihűlni.


(Nézd meg legújabb házi krémesem egy kis változtatással, hogy még tökéletesebb legyen!:)



Az alsó képen a krémet annyival másképp készítettem, hogy tojásfehérje helyett 5 dl hulala tejszínt kevertem hozzá, amit előtte jó keményre felvertem.
Ez talán jobban hasonlít a cukrászdai krémeshez - nagyon finom ez is, de a nyerő a felső képen szereplő krémes lett.


19 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvencem a jóféle házi krémes. Istenien néz ki!!!

    VálaszTörlés
  2. Jajjjjj, de gyönyörűséges!!! Imádom a krémest, de ilyen igazi házit már nagyon régen ettem.:)

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom,de eddig csak egyszer készítettem és nem túl nagy sikerrel jártam akkor:)Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Liza,nagyon szép a krémesed,és én nagyon szeretem!!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm lányok, az igazi házi krémes tényleg felülmúlhatatlan!

    VálaszTörlés
  6. Hát ez csodásan néz ki!
    El is mentem magamnak a recpetet, alkalomadtán ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  7. Szemirámisz köszönöm szépen!
    Szívesen a receptet, érdemes kipróbálnod, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  8. Félelmetesen néz ki, gyorsan el is mentem

    VálaszTörlés
  9. Bianka neked is köszönöm, remélem te is sikert aratsz vele!:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta ez a krémes egészen megéheztem, de sajna most itthon csak egy kis nápolyim van.
    Kifogom próbálni !

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szép, és gusztusos a krémes. Én már évek óta nem készitettem. Manapság pedig nagyon könnyü a kész tésztával. A krém finom, és könnyünek néz ki!

    VálaszTörlés
  12. Éva sajnos már elfogyott, pedig szívesen megkínáltalak volna!:))

    Elisabeth tényleg nagyon finom mindkét változata, de a fenti az igazi "házi", amelyet valamikor régen is készítettek.

    Jutka köszönöm...:)

    VálaszTörlés
  13. Én még mindig nem mertem nekiállni, pedig nálunk mindenkinek nagy cimborája ez a süti. :)
    Gyönyörű, irigykedve nézem. :}

    VálaszTörlés
  14. Nagyon ennivalóan néz ki a krémesed:))
    Még nem készítettem, talán itt az ideje.
    Imádom a házi krémest:))

    VálaszTörlés
  15. Kicsit nehéz elhinni, hogy a leírás alapján ilyen lesz a külalak, mert már 3x nekifutottam és most is szétfolyt. De az íze! Hát fenséges!! Respect, ha így meg tudjátok csinálni!

    VálaszTörlés
  16. Én mindig ez alapján készítem. Anonymous lehetséges hogy esetleg nem főzted elég ideig?! Már a főzés során eléggé be kell hogy sűrűsödjön. Annak viszont örülök hogy ízlett .

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...