Házi krémes
Anyósoméknál készült mindig házi krémes, férjem kedvence is volt. Valamiért eddig én nem is próbálkoztam vele, talán mert az egyik cukrászdában lehet kapni hasonlót. Finom az is, de férj szerint csak nem olyan, mint amit otthon sütöttek. Kapóra jött, hogy Anyukám hájas tésztából rétest készített, így megragadva az alkalmat megkértem süssön ki nekem 4 lapot a tésztából. Természetesen meglehet oldani üzletben vásárolt leveles tésztával is. Végül kétfajta krémet készítettem hozzá:
Hozzávalók:
2 hájas lap vagy 1 cs leveles tészta
Krémhez:
8 tojás
8 tojás
20 dkg cukor
5 púpos ek liszt ( 8-10 dkg)
2,5 dkg zselatin
2 cs vaníliás cukor
0,5 l tej
2 cs vaníliás cukor
0,5 l tej
Ha leveles tésztát veszünk, akkor azt kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200 fokon kisütjük. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek széleiket levágjuk, az egyiket egy kisebb tepsibe helyezzük (sütés közben is zsugorodik) a másikat feldaraboljuk akkorára, amilyen nagyságúra szeretnénk a krémeseket.
A krémhez a tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadok 10 dkg cukrot és szép habosra kikevertetem. Hozzáadom a lisztet, zselatint, kevés tejet és csomómentesre kikeverem. A többi tejet felteszem melegedni, amíg langyos óvatosan belekeverem a tojásos lisztes masszát és állandó folyamatos kevergetés közben lassú tűzön sűrűsödésig főzöm (de ügyeljünk, mert felforrnia nem szabad). A tűzről levett krémhez hozzávegyítem a vaníliás cukrokat. A tojásfehérjét jó keményre felverem, hozzáverek 10 dkg cukrot majd óvatosan hozzákeverem a tojássárgájás krémet.
Kicsit hűlni hagyom, hogy enyhén sűrűsödjön, majd a tepsibe helyezett lapra öntöm, ráhelyezem a kockalapokat és így hagyom kihűlni.
(Nézd meg legújabb házi krémesem egy kis változtatással, hogy még tökéletesebb legyen!:)
Az egyik kedvencem a jóféle házi krémes. Istenien néz ki!!!
VálaszTörlésJajjjjj, de gyönyörűséges!!! Imádom a krémest, de ilyen igazi házit már nagyon régen ettem.:)
VálaszTörlésÉn is imádom,de eddig csak egyszer készítettem és nem túl nagy sikerrel jártam akkor:)Nagyon guszta!
VálaszTörlésCsodás az biztos!
VálaszTörlésLiza,nagyon szép a krémesed,és én nagyon szeretem!!!!
VálaszTörlésImádom,nagyon guszta lett!
VálaszTörlésKöszönöm lányok, az igazi házi krémes tényleg felülmúlhatatlan!
VálaszTörlésHát ez csodásan néz ki!
VálaszTörlésEl is mentem magamnak a recpetet, alkalomadtán ki fogom próbálni. :)
Szemirámisz köszönöm szépen!
VálaszTörlésSzívesen a receptet, érdemes kipróbálnod, nagyon finom.
Félelmetesen néz ki, gyorsan el is mentem
VálaszTörlésBianka neked is köszönöm, remélem te is sikert aratsz vele!:)
VálaszTörlésNagyon guszta ez a krémes egészen megéheztem, de sajna most itthon csak egy kis nápolyim van.
VálaszTörlésKifogom próbálni !
Nagyon szép, és gusztusos a krémes. Én már évek óta nem készitettem. Manapság pedig nagyon könnyü a kész tésztával. A krém finom, és könnyünek néz ki!
VálaszTörlésÉva sajnos már elfogyott, pedig szívesen megkínáltalak volna!:))
VálaszTörlésElisabeth tényleg nagyon finom mindkét változata, de a fenti az igazi "házi", amelyet valamikor régen is készítettek.
Jutka köszönöm...:)
Én még mindig nem mertem nekiállni, pedig nálunk mindenkinek nagy cimborája ez a süti. :)
VálaszTörlésGyönyörű, irigykedve nézem. :}
Nagyon ennivalóan néz ki a krémesed:))
VálaszTörlésMég nem készítettem, talán itt az ideje.
Imádom a házi krémest:))
Kicsit nehéz elhinni, hogy a leírás alapján ilyen lesz a külalak, mert már 3x nekifutottam és most is szétfolyt. De az íze! Hát fenséges!! Respect, ha így meg tudjátok csinálni!
VálaszTörlésÉn mindig ez alapján készítem. Anonymous lehetséges hogy esetleg nem főzted elég ideig?! Már a főzés során eléggé be kell hogy sűrűsödjön. Annak viszont örülök hogy ízlett .
VálaszTörlés