Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Házi krémes


Anyósoméknál készült mindig házi krémes, férjem kedvence is volt. Valamiért eddig én nem is próbálkoztam vele, talán mert az egyik cukrászdában lehet kapni hasonlót. Finom az is, de férj szerint csak nem olyan, mint amit otthon sütöttek. Kapóra jött, hogy Anyukám hájas tésztából rétest készített, így megragadva az alkalmat megkértem süssön ki nekem 4 lapot a tésztából. Természetesen meglehet oldani üzletben vásárolt leveles tésztával is. Végül kétfajta krémet készítettem hozzá:

Hozzávalók:
2 hájas lap vagy 1 cs leveles tészta
Krémhez:
8 tojás
20 dkg cukor
5 púpos ek liszt ( 8-10 dkg)
2,5 dkg zselatin
2 cs vaníliás cukor
0,5 l tej

Ha leveles tésztát veszünk, akkor azt kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200 fokon kisütjük. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek széleiket levágjuk, az egyiket egy kisebb tepsibe helyezzük (sütés közben is zsugorodik) a másikat feldaraboljuk akkorára, amilyen nagyságúra szeretnénk a krémeseket.


A krémhez a tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadok 10 dkg cukrot és szép habosra kikevertetem. Hozzáadom a lisztet, zselatint, kevés tejet és csomómentesre kikeverem. A többi tejet felteszem melegedni, amíg langyos óvatosan belekeverem a tojásos lisztes masszát és állandó folyamatos kevergetés közben lassú tűzön sűrűsödésig főzöm (de ügyeljünk, mert felforrnia nem szabad). A tűzről levett krémhez hozzávegyítem a vaníliás cukrokat. A tojásfehérjét jó keményre felverem, hozzáverek 10 dkg cukrot majd óvatosan hozzákeverem a tojássárgájás krémet.
Kicsit hűlni hagyom, hogy enyhén sűrűsödjön, majd a tepsibe helyezett lapra öntöm, ráhelyezem a kockalapokat és így hagyom kihűlni.


(Nézd meg legújabb házi krémesem egy kis változtatással, hogy még tökéletesebb legyen!:)Az alsó képen a krémet annyival másképp készítettem, hogy tojásfehérje helyett 5 dl hulala tejszínt kevertem hozzá, amit előtte jó keményre felvertem.
Ez talán jobban hasonlít a cukrászdai krémeshez - nagyon finom ez is, de a nyerő a felső képen szereplő krémes lett.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...