Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Frankfurti leves


Régen készítettem már frankfurti levest, pedig nagyon szeretem. Szinte jól esik ebben a hűvös időben egy ilyen szívet-lelket melengető, viszonylag gyorsan elkészíthető forró leves. 
Először én fehéren ettem és azóta is így főzöm, de természetesen tehetünk hozzá 1 teáskanálnyi törött pirospaprikát is, sokan így készítik.

Hozzávalók 4 főre:
1 kis fej kelkáposzta vagy nagyobbnak fele (kb. 40 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
4 közepes burgonya
1 kk majoranna 
kevés köménymag
só, bors
1 ek. liszt
1 tk pirospaprika
2 dl tejföl
2 pár frankfurti virsli


A vöröshagymát megtisztítom és finomra feldarabolom, a fokhagymát is megtisztítom.
Először a kelkáposztáról eltávolítom a külső leveleket, megmosom, majd felnegyedelem. Torzsáját is kikanyarítom, majd vékony csíkokra darabolom a káposztát.

A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a felcsíkozott kelkáposztát, a zúzott fokhagymát és együtt tovább dinsztelem, majd felöntöm kb. 2 l vízzel. Sózom, ízesítem a fűszerekkel, hozzáadom a közben megtisztított, felkockázott krumplit és együtt puhára főzöm (de ügyeljünk, hogy ne főzzük szét a kelkáposztát).

Közben vékony rántást készítek: a lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítom (itt tehetünk bele 1 tk. törött paprikát is). Egy pohárnyi hideg vízzel csomómentesre keverem, hozzáadom a tejfölt, majd a forró levesből merek bele 1-2 kanállal. 

A  tejfölös rántást állandó keverés közben a levesbe öntöm, a felkarikázott virslit is belerakom, összeforralom, illetve néhány perc alatt készre főzöm.




Végre pirosan is elkészítettem és azt hiszem maradok is ennél a változatnál. Még annyit változtattam rajta, hogy a felkarikázott virslit egy kicsit elősütöttem és úgy tettem a levesbe. Nagyon finom lett. (Legfelső kép)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...