Rákóczi túrós



Nálunk igen közkedvelt lett ez a sütemény, nem csak mutatós, de nagyon finom is. Tetejét többféleképpen készítettem már, lehet úgy is, hogy a túrókrémet megkenem lekvárral és utána rácsosan rányomom a tojásfehérjét, majd rászárítom. A fotók pedig akkor készültek, amikor először a tojásfehérjét raktam rá, majd a lekvárral kipótoltam a hézagokat.


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája

a töltelékhez:
1 kg túró, 20 dkg cukor , 4 tojássárgája, 6 dkg búzadara, 2 dl tejföl

a tetejére:
4 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, kb 15-20 barack lekvár, zselatin


A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrok. Kinyújtom, zsírozott, lisztezett normál méretű (25x35 cm) tepsibe rakom. Előmelegített sütőben addig sütöm, míg egy pici színt kap. Talán fél sülésnél egy kicsit érdemes tovább sütni.

Közben elkészítem a túró tölteléket: 
a túrót átnyomom a krumplinyomón, majd hozzáadom a többi hozzávalót és alaposan összekeverem. Mikor kész a tésztám rásimítom ezt a tölteléket.

A 4 tojásfehérjét felverem habnak, végül hozzáverem a porcukrot is.

Előre keresztbe becsíkozom a süti tetejét ujjnyi távolságokra. Ezek mentén a kisméretű csillagcsővel rányomom a tojásfehérjét. A tetejét még egy pici porcukorral megszórom. 
Visszarakom a sütőbe, de csak addig, hogy szépen megpiruljon a tojásfehérje.

A lekvárhoz hozzáöntöm a zselatint. Lassú tűzön kevergetés mellett melegítem ameddig el olvad a zselatin.
Majd a tojásfehérje csíkok közé kiskanál segítségével beadagolom. 

Pár óra múlva már szeletelhető is.



Megjegyzések

  1. Nagyon guszta, szívesen elfogadnék most egy szeletet biztosan nagyon finom! Nagyon jó ez a fajta megoldás a tetejére!:)

    VálaszTörlés
  2. Óóóó!!! A legkedvesebb süteményem a Rákóczi túros. Annyira jól néz ki a tányéron az a guszta mennyiség, hogy rögtön megkóstólnám:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett,és tényleg nagyon jó ötlet a díszítés a tetejére :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a sütemény,és milyen finom lehet!!!!Most mindjárt elbirnék vele!!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást!! Népes családunk igen édesszájú, így gyorsan el is fogyott a tányér sütemény...:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta lett! Az egyik kedvenc sütikém. Különösen tetszik, hogy olyan szép vastagra csináltad a túrós réteget. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta