Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Rákóczi túrós



Nálunk igen közkedvelt lett ez a sütemény, nem csak mutatós, de nagyon finom is. Tetejét többféleképpen készítettem már, lehet úgy is, hogy a túrókrémet megkenem lekvárral és utána rácsosan rányomom a tojásfehérjét, majd rászárítom. A fotók pedig akkor készültek, amikor először a tojásfehérjét raktam rá, majd a lekvárral kipótoltam a hézagokat.


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája

a töltelékhez:
1 kg túró, 20 dkg cukor , 4 tojássárgája, 6 dkg búzadara, 2 dl tejföl

a tetejére:
4 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, kb 15-20 barack lekvár, zselatin


A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrok. Kinyújtom, zsírozott, lisztezett normál méretű (25x35 cm) tepsibe rakom. Előmelegített sütőben addig sütöm, míg egy pici színt kap. Talán fél sülésnél egy kicsit érdemes tovább sütni.

Közben elkészítem a túró tölteléket: 
a túrót átnyomom a krumplinyomón, majd hozzáadom a többi hozzávalót és alaposan összekeverem. Mikor kész a tésztám rásimítom ezt a tölteléket.

A 4 tojásfehérjét felverem habnak, végül hozzáverem a porcukrot is.

Előre keresztbe becsíkozom a süti tetejét ujjnyi távolságokra. Ezek mentén a kisméretű csillagcsővel rányomom a tojásfehérjét. A tetejét még egy pici porcukorral megszórom. 
Visszarakom a sütőbe, de csak addig, hogy szépen megpiruljon a tojásfehérje.

A lekvárhoz hozzáöntöm a zselatint. Lassú tűzön kevergetés mellett melegítem ameddig el olvad a zselatin.
Majd a tojásfehérje csíkok közé kiskanál segítségével beadagolom. 

Pár óra múlva már szeletelhető is.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...