Hamuzó torta


Ezt a tortát azoknak ajánlom, akik le szeretnének szokni vagy már leszoktak a dohányzásról. Az ötletet onnan vettem, hogy egy ismerősöm megkért készítsek egy cigi tortát, mert egy éve, hogy leszokott a dohányzásról és ezt meg szeretné ünnepelni. Végül, hogy egy kicsit látványos is legyen Illéskrisznél találtam nagyon jó megoldást.


Hozzávalók:
3 tojásból vizes piskóta
(3 tojás, 12 dkg cukor, 6 ek víz, 6 ek olaj, 15 dkg liszt,  1 kk szódabikarbóna)
krémhez: 
250 g gyümölcs joghurt
8 g zselatin
4 dl tejszín (hulala)
2 ek kakaópor
bármilyen pikáns lekvár
3 ek darált mák
marcipán massza vagy unidec marcipán helyettesítő

A vizes piskótát a szokásos módon elkészítem és 18 cm-es tortaformában kisütöm. Mikor kihűlt a tortalap háromba vágom.  

Az alsó lapot a sütőformába visszarakom és megkenem lekvárral. Erre rakom a joghurtos krémet, amit az alábbiak szerint készítek el. 

A joghurthoz hozzáöntöm a zselatint és elkezdem addig melegíteni, amíg a zselatin feloldódik benne. A tejszínhabot kemény habbá verem és felénél egy kicsit kevesebbet hozzákeverek a joghurthoz. Ez a krém kerül az alsó lapra és így berakom a hűtőbe kb. 1 órára dermedni. 

Ezután lekvárt kenek a joghurtos krém tetejére, rá a második lap, ezt is megkenem lekvárral, majd erre a  kakaóporral összekevert maradék tejszínhabot rakom. Ezt beborítom a marcipánnal. 

A harmadik lapnak kivágom a közepét, négy mélyedést vágok a peremébe, ezt is beburkolom, majd rárakom a tortára. A közepébe szórom a darált mákot.

 A cigiket is marcipánból készítem, a végét narancssárga ételfestékkel befestem.


Megjegyzések

  1. Szuper jó kis torta!!!! Ezt elkészítem a fiamnak, mert szeretném ha leszokna a cigiről.Ha egyszer megérném.....alig célzásnak, persze egy szál cigivel, hogy az legyen az utolsó! Nagyon-nagyon látványos és szép.:)) Köszi!!

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó ötlet a mák-hamu :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta