Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Ostya szalámi és havas fenyő



Ezek az apró csemegék is még a gazdaköri gyerekek mikulás ünnepségére készültek  a mézesek és linzerek mellé. 
Az ostya szalámit már nagyon régen elszerettem volna készíteni, eddig mindig szomszédasszonyom lepett meg kóstolóval, pillanatok alatt el is tüntettük. 

Ostya szalámi

Hozzávalók:
4 tojás
15 dkg étcsoki
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
20 dkg vaj
20 dkg darált keksz
20 dkg durvára vágott dió
10 dkg mazsola
1 cs ostyalap (4-5 lap)

Nagyon finom nassolni való, lehet dúsítani szárított gyümölccsel, mogyoróval, mandulával, csokidarabokkal, kókuszreszelékkel - igazi karácsonyi desszertet varázsolhatunk belőle.


Gőz fölött a tojásokat a cukorral jól elkeverem, míg a cukor el nem olvad, majd még a gőz fölött hagyva hozzádobom a vajat, csokit és vaníliás cukrot. Mikor minden elolvadt leveszem a tűzről és hozzáadom a kekszet, diót, mazsolát, (más dúsítót) és jól összekeverem. Az ostyalapokat egymás után nedves törlőruhába csomagolom (pár perc, míg megpuhul és feltekerhető), megtöltöm a krémmel és a ruha segítségével felcsavarom. Végül alufóliába csavarom és mikor már jól megszilárdult szeletelhető. 

Valahol láttam, hogy tekercsnek van elkészítve, legközelebb az egész ostyalapot lekenem a krémmel és úgy tekerem fel, mint a bejglit. Meglátjuk melyik megoldás a jobb.


Havas fenyő


Hozzávalók:

50 dkg darált keksz
25 dkg olvasztott vaj vagy margarin
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
pici tej hogy jól formázható legyen

1 db mandula aroma
1 db zöld ételfesték
kókuszreszelék

A hozzávalókat jól összedolgozom. A mandula aromát és a zöld ételfestéket is belekeverem. A masszából kb 5 cm-es átmérőjű golyókat formálok. Egyesével lemérem, hogy egyforma nagyságúak legyenek és kúp formájúra megformázom őket. Végül kókuszreszelékkel leszórom.
Nagy sikert aratott a gyerekeknél, gyorsan elfogyott.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...