Töltött szalagos fánkocskák
Farsang tájékán minden héten legalább egyszer sütök fánkot, mert családom ezt igényli. Nem mintha máskor nem lenne ugyanolyan finom, de valahogy ilyenkor mégis jobban esik. Ennek biztosan pszihés oka van, mert ha farsang akkor egyből a szalagos fánk jut eszünkbe.
Most utoljára a változatosság kedvéért kakaóval és dióval töltött mini fánkocskákat készítettem. Hadd ne mondjam mekkora sikert aratott az apróbb nép na meg a nagyobbak között is. Isteni finom amikor a cukros kakaópor megolvad a meleg fánkocskákban.
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg liszt
3 dl tej
2 tojás
2,5 dkg élesztő
2 púpos ek cukor
1 csipet só
2 ek rum
5 dkg olvasztott vaj
tölteléknek:
cukrozott kakaópor
cukrozott darált dió
vagy mogyorókrém
1 l étolaj a sütéshez
Először az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatom. Én a tésztát a kenyérsütőgéppel szoktam kidagasztatni, ezért a dagasztóüstbe rakom a lisztet, tojássárgákat, cukrot, sót, langyos tejet, rumot és végül a felfuttatott élesztőt. A tojások fehérjét kemény habbá verem és ezt is a tésztához adom. Az olvasztott vajat dagasztás közben apránként csurgatom hozzá.
A kidolgozott tésztát vagy a kenyérsütőben (ami melegen tartja) vagy jó meleg helyen duplájára kelesztem.
Mikor már jó előmelegített, lisztezett deszkára borítom, a szokásostól kicsit vékonyabbra (kb. 2 cm-re) tapogatom a kezemmel.
Ezután a tésztára a szélétől kb. 5-6 cm-re egy sor teáskanálnyi halmot rakok kakaóporból vagy dióból egymástól is egyforma távolságra. Erre a gombócokra ráhajtom a szélénél elhagyott tésztát és jól lenyomkodom a töltelékhalmok között is.
Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom úgy, hogy a töltelék kb. a közepén legyen, majd lisztezett ruhára vagy deszkára rakom. Így folytatom amíg el nem fogy a tészta. A leesett tésztából láncot vagy bábafogát készítek.
Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom úgy, hogy a töltelék kb. a közepén legyen, majd lisztezett ruhára vagy deszkára rakom. Így folytatom amíg el nem fogy a tészta. A leesett tésztából láncot vagy bábafogát készítek.
Közben az olajat felmelegítem és bőséges, középforró olajban a szokásos módon a fánkocskákat kisütöm. Szalvétára szedem, hogy a felesleges olaj leitatódjon.
Tálalásnál porcukorral meghintem.
Huh, ez nagyon jól néz ki, mentem is a receptet, lassan itt az ideje a fánksütésnek nálunk is!
VálaszTörlésDe jó a töltelék!!! Sűrű szilvalekvárral szoktam tölteni, amit üstben kavargatva főznek :)
VálaszTörlésNekünk Nagymamánk készített mindig fánkot (pánkónak hívtuk). Ha maradt másnapra is, betette lerbe melegedni, és így olyan lett mintha akkor készítette volna...
VálaszTörlésÉletünk és ételeink köszönöm, érdemes megsütni, mert nagyon finom, gyerkőcök kedvence!:)
VálaszTörlésVicuska isteni lehet a házi szilvalekvárral is, legközelebb ki is próbálom!:)
BoGyo nagyon jó ötlet a felmelegítés másnap, de akkor dupla adagnak kell nekifogni, hogy maradjon belőle.
Tényleg nagyon szép szalagosak. Szívesen megkóstoltam volna > de gondolom, ebből a finomságból azóta már egy darab sincs. :)
VálaszTörlésHát igen már elfogyott, de újra kellett sütnöm, úgy hogy nyisd ki Gabriella az ablakot, küldöm....:)))
VálaszTörlés