Hólabda


Nagy fiam kérése volt ez a süti, mondván ha már nem lesz fehér karácsonyunk, legalább a Hólabda süti pótolja egy kicsit a fehér hó látványát. 
Többször elkészítettem már és tapasztalatból tudom, hogy nagyobb adagot kell sütnöm ahhoz, hogy biztos maradjon másnapra is. 
Nagy tepsiben (kb 30*40 cm) sütöm ki, így lesz kb. 35-40 db hólabda belőle.

Hozzávalók a vizes piskótához:
8 tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 cs. sütőpor, 14 ek víz
a krémhez:
0,6 l tej, 8 ek liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 8 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 10-15 dkg kókuszreszelék
a tetejére: 
10 dkg étcsokoládé, 2 ek étolaj

A szokásos módon elkészítem a piskótát. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét jó keményre felverem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és a vizet, turmixal fehéredésig kevertetem. Ehhez hozzászitálom a sütőporral, kakaóporral elvegyített lisztet. 
Végül óvatosan, három részletben a tojásfehérje habhoz  hozzákeverem a sárgáját. 

Sütőpapírral kibélelt tepsiben előmelegített sütőben 180 fokon sütöm ki. Mikor kihűlt kettévágom és a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatom.

Közben elkészítem a krémet is. A lisztet csomómentesre keverem kevesebb tejjel, majd hozzáadom a többi tejhez és sűrű krémmé főzőm. Gyakori keverés mellett kihűtöm. 
Közben a vajat habosra keverem a cukrokkal, majd hozzá adom a felfőzött krémhez, együtt krémesre keverem. Egy kis rummal vagy rumaromával is ízesíthetjük.

Kettő piskótakorongot krémmel összeragasztok, kívülről is megkenem az oldalát és meghempergetem a kókuszreszelékben. 
A csokit gőz fölött felolvasztom, hozzákeverem az olajat, végül a korongok tetejére csurgatom.

Nagyon mutatós, finom süti, családunk kedvence.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pacalpörkölt

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Hortobágyi húsos palacsinta