Vargabéles


Egyik nap csülkös bablevest főztem, második félének pedig vargabélest sütöttem. A férjem ötlete volt, mert mikor szakácsként dolgozott a húsos levesek mellé sokszor vargabélest készítettek  és nagy népszerűségnek örvendett. :-)
Persze azért szokásomhoz híven kicsit változtattam rajta, mivel leveles tészta lapom volt itthon, így ebből készítettem. 
Ahhoz képest, hogy ez egy hagyományos magyar desszert én most sütöttem először, de azt hiszem nem utoljára, mert a gyerekeimnek is nagyon ízlett.

Hozzávalók:
30 dkg cérnametélt
50 dkg túró
1 kis pohár tejföl
5 tojás
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg rumba áztatott mazsola (én ezt kihagytam)
2 csomag leveles tészta
5 dkg vaj
1 tojás a kenéshez

A cérnametéltet sós vízben kifőzöm (vigyázva, nehogy nagyon megpuhuljon), leszűröm, összekeverem az olvasztott vajjal.
Elkészítem a tölteléket: a tojásokat ketté választom, a sárgáját kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjéből pedig kemény habot verek. 
A túrót összekeverem a tejföllel, tojás sárgájával, hozzáadom a reszelt citrom héjat, a langyosra hűlt cérnametéltet és a legvégén óvatosan beleforgatom a tojásfehérje habot.


Az egyik csomag leveles tésztát (ha nem elég nagy tepsi nagyságúra nyújtom) egy közepes méretű tepsibe terítem, ráöntöm a túrós tölteléket. Ráteszem a második leveles tészta lapot. A tetejét megkenem tojással, megszurkálom és 180 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm. 

Tálaláskor a tetejét érdemes meghinteni porcukorral. Készíthetünk hozzá esetleg vaníliás sodót. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta