Egyszerű rakott nokedli



Szokásos pörkölt helyett egy kis változatosság kedvéért választottam ezt az ételt. Egyszerű, de nagyszerű, vasárnapi ebédhez egy fogásnak tökéletesen megfelel.
Darált húsos pörköltet és nokedlit készítek, majd rétegezve tejföllel összeállítom, sajtot reszelek a tetejére, sütőben fél óra alatt átsütöm.

Hozzávalók
a nokedlihez:
4 tojás
kb 400 ml víz
1 tk só

65-70 dkg liszt


Darált húsos pörkölthöz:
1 kg darált hús
3 evőkanál zsír
2 közepes fej hagyma
1 fehér paprika, 1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
só, bors, fűszerkömény, fűszerpaprika

320 g tejföl
15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Feldarabolt vöröshagymát megdinsztelem a zsíron, hozzáadom a kockára darabolt paprikát és paradicsomot, együtt pár percig pirítom, majd a feldarabolt fokhagymát is hozzáadom, fél perc után beleteszem a darált húst és fehéredésig pirítom. Végül az evőkanálnyi törött paprikát adom hozzá, felöntöm vízzel és puhára főzöm.

Kifőzöm a nokedlit a szokásos módon. Először vizet teszek fel forrni. Mikor majdnem forr összekeverem a hozzávalókat, nem kell nagyon kidolgozni, épp hogy csak összeállítom. A tészta akkor jó, ha se nem lágy, se nem kemény, ha lágy egy kis lisztet, ha kemény kevés vizet teszek hozzá.


 
Ha forr a víz sót teszek bele és beleszaggatom a nokedlit. Elég, ha újra forr és feljöttek a nokedlik, már szedem is ki hideg vizes tálba. Kissé átöblögetem a vízben, majd leszűröm. Ha kell megsózom, most zsíradékot nem teszek rá, mert rámegy a pörkölt szaftja is.

Magas falú tepsit (24*35) pici zsírral kikenem aztán 1 sor nokedli, 1 sor darált húsos pöri rá tejföl, aztán újra jön a nokedli, a hús, a tejföl. Végezetül sajtot reszelek a tetejére és addig sütöm közepes lángon még a sajt szépen megpirul.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta