Sajtos hajtovány


Ezzel a sós süteménnyel már régóta szemezgetek, végül Limara Facebook oldalán találtam meg a nekem való receptet hozzá. Finom ropogós a külseje belül pedig puha, omlós, sajtos. Másnap is, ha marad belőle finom puha lesz. Hajtoványt nem csak sósan, édesen is elkészíthetjük, akár mákos vagy diós töltelékkel. 

Hozzávalók:

60 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2 dl tej

2 dl habtejszín

1 evőkanál kristálycukor

1 lapos evőkanál só

1 tojás

0,5 dl étolaj (vagy 5 dkg olvasztott vaj)

töltelékhez:

10 dkg vaj

10 dkg reszelt sajt

1 tojás

tetejére:

1 db tojás

10 dkg reszelt sajt


Először a tejet meglangyosítom, kb 1 dl-hez hozzáadom a cukrot és belemorzsolom az élesztőt.

A többi műveletet már a kenyérsütőben folytatom.  A lisztet beleszitálom a kenyérsütő üstjébe, hozzáadom a sót, összekeverem, ráütöm a tojást, hozzáadom az étolajat, a maradék langyos tejet és tejszínt, végül a felfutott élesztőt. Elindítom a dagasztó programot.

Mikor a dagasztás kész hagyom kelni kb. 3/4 órát.

Ha kész kétfelé veszem a tésztát és jó vékonyra egyesével kinyújtom. (Vehetjük 3 részre is, akkor kisebb hajtoványok lesznek.) 

A szobahőmérsékletű vajat elkeverem a felvert tojással és ennek a felével megkenem a kinyújtott tésztát, sajtot reszelek rá. Feltekerem, mint a bejglit és trapéz alakúra darabolom. Sütőpapírral  bélelt tepsibe sorakoztatom. A tészta másik felét is kinyújtom és ugyanúgy járok el mint az első tésztával. Mikor a hajtoványok a tepsiben vannak megkenem felvert tojással és reszelt sajtot szórok a tetejére.

Kicsit hagyom itt is kelni, végül előmelegített 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütöm.

A tölteléket helyettesíthetjük 20 dkg krémsajttal is.

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta