Kiemelt bejegyzés

Zöldséges hús pennével

 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 ...

Nudli, krumplipogácsa

 

A burgonyás tésztát azért szeretem, mert belőle többfajta ételt lehet készíteni (nudli, krumplipogácsa, gombóc). Talán legtöbb időt a nudli formázása vesz igénybe. Nem is tudom hol olvastam, hogy nem is olyan nagy baj, ha egy kicsit "eldeformálódott", mert legalább eltér a készen kapható fagyasztottól. Na én ezt elég jól betartom, mert van mikor nem mindig jól sikerül megformálnom.
Az íze pedig -  ne is vitassuk, szerintem a házi magasan az élen jár, mint a boltban kapható utánzatok.

Hozzávalók a tésztához:
1 kg burgonya
kb. 30 dkg liszt (a krumpli minőségétől függ)
2 tojás
1 ek zsír

Elkészítése:
A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Ha kész héját lehúzom és krumplinyomóval áttöröm.
Sózom, hozzáadom a zsírt és mikor meghűlt hozzáadom a tojást és annyi lisztet, hogy kellően lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Jól összegyúrom, majd kétfelé veszem.
Egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra, majd ujjnyi csíkokra vágom lisztezett késsel és még a csíkokat is 3-4 cm-re darabolom. Ezeket a szeleteket lisztes tenyérrel a lisztezett deszkán elgörgetem, így alakul ki a nudli forma. Óvatosan görgessük, mert ha nagyon erősen nyomjuk vagy a deszkához, vagy a tenyerünkhöz fog ragaszkodni és nem győzünk lisztezni. Így is érdemes még a kész hengereket is meghinteni, ha nagyon tapadnának egymáshoz.
Forró, sós vízben a nudlikat több adagban kifőzöm. Ahogy beleteszem a vízbe és főzés közben is megkeverem, hogy oda ne ragadjon az edény aljára. Akkor jó, ha feljöttek a víz tetejére. Végül szűrőkanállal kiszedem, jól lecsepegtetem és 1 ek forró zsírral vagy olajjal összeforgatom.
A kész nudlikat pirított zsemlemorzsával (prézlis), porcukros darált mákkal, vagy sósan tejföllel, reszelt sajttal megszórva tálalom.


Krumplipogácsa készítése:
A tészta másik felét lisztezett deszkán vékonyra (kb. 1 cm) kinyújtom. Pogácsaszaggatóval korongokat szúrok ki és  jó forró, bő olajban mindkét oldalát kisütöm. Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olaj leitatódjon.
Végül házi baracklekvárral kettőt összeragasztok. Tetejét porcukorral meghintem. Nagyon finom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...