Szilvásgombóc


2010-ben az ország tortája a veresegyházi Sulyán Cukrászda által készített Szilvagombóc torta lett. Nagyon jól néz ki, de  ahogy nézegettem semmi köze a krumplitésztából készült gombóchoz. Piskótából, marcipánlapból és aszalt szilvából készítik hozzá a gombócokat. Biztos nagyon finom lehet, de én nem vállalkoznék az elkészítésére, inkább maradok az egyszerű, hétköznapi szilvásgombócnál.:))
Egyszer azért szívesen megkóstolnám a tortát, remélem erre felénk is  valamelyik cukrász elkészíti.

Fontos dolog, hogy a szilvásgombóc tésztájához a megfelelő krumplit kiválasszuk. Ehhez magas keményítőtartalmú, szétfövő krumplifajta a legjobb. Ez azért lényeges, mert ha nincs megfelelő keményítőtartalma a krumplinak, akkor  sok lisztet felvesz és a végeredmény egy nagyon kemény gombóc lesz. Ezért nem jó új krumpliból sem készíteni, csak már régebbi, öreg krumpliból.

Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 tojás
30-35 dkg liszt
1 púpos evőkanál zsír 
kb 1 kg szilva
3 ek fahéjas porcukor

Elkészítése:
Először is a krumplit héjában megfőzöm. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szintén több lisztet felvesz, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.  
Amig a krumpli meghül a szilvát elkészítem. Megmosom, kimagozom  és a mag helyére 1 kiskanál fahéjas porcukrot teszek (a szilva érettségétől függően).
A tészta összeállítása előtt nagyobb fazékba kevés sóval odateszem forrni a vizet.
A kihűlt, áttört és sózott krumplihoz hozzáadom a tojást, a zsírt és a lisztet. Először a kevesebb mennyiségű lisztet és ha érezzük még tehetünk hozzá. Jól összegyúrom, cipót formálok és erősen lisztezett nyújtódeszkára kiborítom. Kinyújtom kb. fél cm vastagra, majd felvágom 8-9 cm-es négyzetekre. Minden négyzet közepére teszek egy szilvát, majd összehajtom, gombócot formálok. 
A lobogó forró vízbe rakom a gombócokat, pár perc múlva fakanállal belekavarok, hogy le ne ragadjon a lábas aljára. Mikor feljöttek a viz felszínére még 2-3 percig főzöm és szűrőkanállal kiszedem. 


Ezt a mennyiséget két adagban főzöm ki. Végül pirított zsemlemorzsában megforgatom, tálalásnál fahéjas porcukorral megszórom. 

Ugyanilyen burgonyatésztából készül a nudli és a krumplipogácsa.


Megjegyzések

  1. Egy rugóra jár az agyunk :)))
    A tortát nem kívánom de gombócból 10 is megennék egyszerre :D :D :D

    VálaszTörlés
  2. Bianka, Andi én is nagyon szeretem, sőt a tortát is szívesen megenném...:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta