Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Tojásos nokedli - hogyan készítem a nokedlit?


Nálunk igen kapós köret a nokedli, szinte mindenki szereti. Pörköltek mellé (a krumplin kívül) vagy ragus húsokhoz általában nokedlit készítek, de tojással egy hétköznapi ebédnek is nagyon finom. 
Tuti receptet találtam Wise Lady-nél, azóta így készítem és nagyon bevált. 
Gyorsan kész van, könnyen szaggatható, nem fő szét, igazi gurulós lesz. Másik nagy előnye, hogy pillanatok alatt eltakarítható a tál és a szaggató.  Biztosan azért, hogy olajat is teszek hozzá, de nem sok tészta marad sem a tálban, sem a szaggatón, ezt is egyszerűen csak hideg vízzel lemosom, hogy ne száradjon rá.
Eddig finomlisztből kavartam ki, de érdemes legalább felesben, vagy teljesen réteslisztből készíteni.

Hozzávalók:
(dupla adaggal írom le, mert tojásos nokedlihez 4 főre ennyit készítek)
70 dkg rétesliszt
3 tojás
2 ek olaj
2 kk só
kb 4,5 dl víz

+ 8 tojás

Elkészítése:
Először is jó nagy fazékba vizet teszek oda forrni. Mikor már kezd forrni akkor keverem ki pillanatok alatt a nokedlit. Mérőpohárba a tojásokat leütöm, a sót, olajat villával belekavarom, hozzáöntöm a vizet (ennek a tojással és olajjal együtt összesen 7 dl-nek kell lenni), összevegyítem és ezt szép óvatosan fakanállal a liszthez kavarom. A nokedli tészta lényege, hogy nem szabad kidolgozni, épphogy csak összekeverni. Ezután rögtön szaggatom is a lobogó, sózott vízbe. Szaggatás közben fakanállal belekavarok a vízbe, hogy a galuskák össze ne álljanak. Akkor jó, amikor újraforrástól kezdve mind feljött a víz tetejére (kb.1-2 perc). Egyből leszűröm, folyóvízzel átmosom, jól lecsepegtetem és egy tálba öntöm. Ha kell után sózom, majd 1-2 ek olajat vagy vajat keverek hozzá, hogy össze ne tapadjon. Ezt az adagot két részletben szaggatom ki.
Természetesen én is csak először mértem ki, utána már gyakorlatból tudja az ember(lánya) adott liszthez és tojáshoz mennyi vizet kavarjon, hogy megfelelő sűrűségű legyen.
Ha csak köretet készítek, akkor fele adag is elég.


Ebben a nyári melegben talán azért is jó tojásos nokedlit készíteni, mert szinte félóra alatt kész van, nem kell sokáig a meleg tűzhely mellett állni.
A fenti adag nokedlit teflon serpenyőben zsíradékon átmelegítem.
A 8 tojást leütöm, sóval felverem és a galuskához keverem. Addig sütöm együtt, míg a tojás is megsül. Nem kell nagyon megsütni, jó ha egy kicsit lágyabbra hagyjuk, mert a nokedli melegétől még keményedik.
Ehhez az ételhez nagyon finom a fejes saláta, amelyhez cukros, ecetes, kicsit sózott vizet készítek és ebbe megforgatom az alaposan megmosott, laskákra tépett salátaleveleket.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...