Máglyarakás
Még a múlt héten készítettem ezt a desszertet, szerencsére még nem volt ilyen meleg. Lehet, hogy most nem vállalkoznék rá, mert ebben a hőségben még a sütőt sincs kedvem bekapcsolni, mert az is csak melegítené a déli fekvésű konyhámat. Egyedül nekem a tetejére a tojásfehérjehab nem sikerül, ugyanis összeesik. Lehet azért, hogy rögtön kiveszem a sütőből. Attól függetlenül nagyon finomra sikerült, hűvösebb időben újra megpróbálom, hátha a hab sem esik össze.
8 kifli
8 dl tej
5 tojás
8 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
8 alma
10 dkg vaj
1 kk fahéj
1 kk fahéj
10 dkg-nyi dió
15-20 dkg baracklekvár
Elkészítése:
Először elkészítem az almát: megpucolom, vékony szeletekre felszelem és 5 dkg vajon megpárolom. 2 ek cukorral és a fahéjjal ízesítem.
Felforralom a tejet, hozzákeverem a vaníliás cukrot. A tojássárgáját a maradék vajjal és 4 ek cukorral jó habosra kikeverem és ezt is hozzákeverem a tejhez. A szikkadt kifliket kb. 1 cm vastagra felkarikázom és ráöntöm a tejet úgy, hogy mindenhova jusson.
Ennek a masszának felét egy kivajazott tűzállótálba terítem (22x28 cm-es), erre rétegezem az almát, megszórom durvára vágott dióval, majd beterítem a maradék kiflivel. A lekvárból 2 ek-al kiveszek, a többit összekeverem 1 dl vízzel és a kiflik tetejére kenem. Berakom a sütőbe és 170 fokon addig sütöm, amíg a teteje meg nem pirul (kb. 20 perc).
Ezután kiveszem a sütőből és rákenem a csipet sóval és 2 ek cukorral kemény habnak felvert tojásfehérjét, amihez végül 2 ek lekvárt is keverek. Tetejét kanállal egy kicsit hullámosítom.
Újból visszateszem a sütőbe és addig sütöm míg a tojásfehérje megpirul (10 perc).
Ezután kiveszem a sütőből és rákenem a csipet sóval és 2 ek cukorral kemény habnak felvert tojásfehérjét, amihez végül 2 ek lekvárt is keverek. Tetejét kanállal egy kicsit hullámosítom.
Újból visszateszem a sütőbe és addig sütöm míg a tojásfehérje megpirul (10 perc).
Még sosem készítettem, pedig imádom. Nagyon nagyon guszta szeletke
VálaszTörlésÉn már készítettem,de talán egyszer:(pedig nagyon finom!!!!
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Kérhetnék egy kockácskát?
VálaszTörlésNagyon finom lehet! Egyszer megpróbálom!
VálaszTörlésNagyon guszta! Lehet,hogy holnap el is készítem, van egy csomó másnapos kiflim! :))
VálaszTörlésNagyon szép a máglyarakásod,nincs annak semmi baja!!!legközelebb,nyisd ki a sütő ajtót,és ugy hagyd kicsit hülni,azt mondják akkor nem esik össze!!de elkészitem,ha hüvös bejön,mert én sem gyújtom be a sütőt,csak ha 25 fok körül van a hőmérséklet!!!Nagyon régen sütöttem máglyarakást.
VálaszTörlésKöszönöm lányok, tényleg nagyon finom, érdemes elkészíteni!!!
VálaszTörlésNálunk mindenki nagyon szereti, főleg egy tartalmasabb leves után isteni:-)
Mellissina köszi, majd legközelebb így fogom csinálni, hátha nem esik össze a hab.
VálaszTörlésNagyon jó a máglyarakásod, nincs azzal semmi baj, az én habom sem marad magas, de tanultam egy fortélyt, hogy egy mokkáskanálnyi ecetet és étkezési keményitőt kell a habhoz verni. Mivel 5 tojást használtál fel, 5 fehérje, egy mokkáskanálnyi ecet és egy evőkanálnyi étkezési keményitő. Probáld ki, hátha bejön. Ezt még a Laci bácsi konyhájából olvastam, de lehet, hogy a tv-ben mondta mikor sütött.Régen készitettem máglyarakást, de most majd fogok. Végül is a recept készités is arról szól, hogy bátran kisérletezzünk. Sok sikert!!!!!
VálaszTörlésNagyon köszönjünk a receptet. Nagyon, nagyon finom lett! Üdvözlettel!
VálaszTörlésTücsi köszönöm tanácsodat, legközelebb kipróbálom, én is szeretek kisérletezgetni amíg tökéletes nem lesz valami!:))
VálaszTörlésBár már azóta készítettem máglyarakást és nem esett össze a hab, úgy látszik csak fotózásnál sikerült úgy!:)) Annyival másképp készítettem, hogy a tojásfehérjét előbb felvertem és a végén vertem hozzá a cukrot és a lekvárt.
Kekavokado örülök, hogy sikerült a máglyarakásod, nagyon szívesen a receptet!:) Válogass többi receptjeim közül is:)