Máglyarakás


Még a múlt héten készítettem ezt a desszertet, szerencsére még nem volt ilyen meleg. Lehet, hogy most nem vállalkoznék rá, mert ebben a hőségben még a sütőt sincs kedvem bekapcsolni, mert az is csak melegítené a déli fekvésű konyhámat. Egyedül nekem a tetejére a tojásfehérjehab nem sikerül, ugyanis összeesik. Lehet azért, hogy rögtön kiveszem a sütőből. Attól függetlenül nagyon finomra sikerült, hűvösebb időben újra megpróbálom, hátha a hab sem esik össze.

Hozzávalók:
8 kifli
8 dl tej
5 tojás
8 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
8 alma
 10 dkg vaj
1 kk fahéj
10 dkg-nyi dió
15-20 dkg baracklekvár

Elkészítése:
Először elkészítem az almát: megpucolom, vékony szeletekre felszelem és 5 dkg vajon megpárolom. 2 ek cukorral és a fahéjjal ízesítem.
Felforralom a tejet, hozzákeverem a vaníliás cukrot. A tojássárgáját a maradék vajjal és 4 ek cukorral jó habosra kikeverem és ezt is hozzákeverem a tejhez. A szikkadt kifliket kb. 1 cm vastagra felkarikázom és ráöntöm a tejet úgy, hogy mindenhova jusson.   
Ennek a masszának felét egy kivajazott tűzállótálba terítem (22x28 cm-es), erre rétegezem az almát, megszórom durvára vágott dióval, majd beterítem a maradék kiflivel. A lekvárból 2 ek-al kiveszek, a többit összekeverem 1 dl vízzel és a kiflik tetejére kenem. Berakom a sütőbe és 170 fokon addig sütöm, amíg a teteje meg nem pirul (kb. 20 perc).


Ezután kiveszem a sütőből és rákenem a csipet sóval és 2 ek cukorral kemény habnak felvert tojásfehérjét, amihez végül 2 ek lekvárt is keverek. Tetejét kanállal egy kicsit hullámosítom.
Újból visszateszem a sütőbe és addig sütöm míg a tojásfehérje megpirul (10 perc).



Megjegyzések

  1. Még sosem készítettem, pedig imádom. Nagyon nagyon guszta szeletke

    VálaszTörlés
  2. Én már készítettem,de talán egyszer:(pedig nagyon finom!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta!!! Kérhetnék egy kockácskát?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet! Egyszer megpróbálom!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Lehet,hogy holnap el is készítem, van egy csomó másnapos kiflim! :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép a máglyarakásod,nincs annak semmi baja!!!legközelebb,nyisd ki a sütő ajtót,és ugy hagyd kicsit hülni,azt mondják akkor nem esik össze!!de elkészitem,ha hüvös bejön,mert én sem gyújtom be a sütőt,csak ha 25 fok körül van a hőmérséklet!!!Nagyon régen sütöttem máglyarakást.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm lányok, tényleg nagyon finom, érdemes elkészíteni!!!
    Nálunk mindenki nagyon szereti, főleg egy tartalmasabb leves után isteni:-)

    VálaszTörlés
  8. Mellissina köszi, majd legközelebb így fogom csinálni, hátha nem esik össze a hab.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó a máglyarakásod, nincs azzal semmi baj, az én habom sem marad magas, de tanultam egy fortélyt, hogy egy mokkáskanálnyi ecetet és étkezési keményitőt kell a habhoz verni. Mivel 5 tojást használtál fel, 5 fehérje, egy mokkáskanálnyi ecet és egy evőkanálnyi étkezési keményitő. Probáld ki, hátha bejön. Ezt még a Laci bácsi konyhájából olvastam, de lehet, hogy a tv-ben mondta mikor sütött.Régen készitettem máglyarakást, de most majd fogok. Végül is a recept készités is arról szól, hogy bátran kisérletezzünk. Sok sikert!!!!!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon köszönjünk a receptet. Nagyon, nagyon finom lett! Üdvözlettel!

    VálaszTörlés
  11. Tücsi köszönöm tanácsodat, legközelebb kipróbálom, én is szeretek kisérletezgetni amíg tökéletes nem lesz valami!:))
    Bár már azóta készítettem máglyarakást és nem esett össze a hab, úgy látszik csak fotózásnál sikerült úgy!:)) Annyival másképp készítettem, hogy a tojásfehérjét előbb felvertem és a végén vertem hozzá a cukrot és a lekvárt.

    Kekavokado örülök, hogy sikerült a máglyarakásod, nagyon szívesen a receptet!:) Válogass többi receptjeim közül is:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta