Harcsapaprikás túrós csuszával




Régóta készülök már, hogy a harcsapaprikást elkészítsem, mert én ugyan még nem kóstoltam, de eddig mindenkitől azt hallottam, hogy nagyon finom. A minap aztán egyik ismerősömtől sikerült harcsát szereznem, így tervem valóra válthattam  (az a jó, ha nem nagy terve van az embernek könnyen valóra válthatja:)).
Túrós csuszát készítettem hozzá.

Hozzávalók:
1 kg harcsafilé
30 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 paprika
1 paradicsom
1 ek törött paprika
kevés erőspaprika (vagy erős pirosarany)
1 kis pohár tejföl (1,75 dl)
1 ek liszt

a túróscsuszához:
50 dkg csuszatészta
50 dkg túró
4 púpos ek tejföl

Elkészítése:
A harcsát megtisztítom, fejét levágom. A gerincnél végigvágva lefejtem a húst (filézem), majd  kb. 3x3 cm-es kockára felszelem és besózom. 

A füstöltszalonnát felaprítom és zsírjára sütöm. Kiszedem a pörcöt a zsírból, fele zsíron üvegesre pirítom a felkockázott vöröshagymát. A paprikát és paradicsomot is apró kockára darabolom, a hagymához adom, tovább pirítom, párolom. 

Lehúzva a tűzről belekeverem a törött paprikákat, visszarakom a tűzre és felöntöm egy pohárnyi vízzel. Sózom, borsozom és 10 percig párolom, majd belerakom a halszeleteket és együtt tovább párolom. Ha kell levét után pótolom.  

Mikor a hal kész (10-15 perc) kiszedem és a visszamaradt pörköltalapot behabarom. De előtte  leveszem a tűzről és kézimixerrel kicsit pürésítem, ami igazán sima, krémessé teszi a paprikás alapot. 
A tejfölt, lisztet simára keverem egy kevés vízzel, kiegyenlítem egy kis pörköltlével és állandóan kevergetve az alaphoz adom. 
Együtt összeforralom. Végül a  halszeleteket visszarakom.

Közben elkészítem a túrós csuszát. 
A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzöm, majd leszűröm, tálba rakom és a maradék szalonnazsírral meglocsolom. 
A túrót villával összetöröm, hozzákeverem a tejfölt, sózom egy kicsit (vigyázva, mert a pörc is sós!) és én ezt mikróban összemelegítem. 
Végül összekeverem a tésztával és a pörccel.
A harcsapaprikással együtt tálalom, tejföllel meglocsolom.


Megjegyzések

  1. Csorog a nyálam. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Régen készítettem, pedig imádjuk, gyermekem főleg.
    Sztem is túrós csuszával az igazi!

    VálaszTörlés
  3. Hát igen! Ezt bizony megízlelném alaposan. Amíg nem találják fel az illatok és az ízek elektronikus továbbítását, addig csak a vizuális élménnyel elégedhetek meg! :-(
    Addig is, már most megyek, és előveszem a horgászbotomat! Reszkessetek harcsák!
    Ja, akartam kérdezni, hogy ha sikerül vásárolnom, izé... kifognom egy öngyilkos harcsát, akkor milyen bort vegyek hozzá?
    A vörös és száraz, az jó lesz?

    VálaszTörlés
  4. Én sem készítettem még, mert a család nem szereti a halat :-( De most úgy megjött a kedvem, hogy juszt is elkészítem csak úgy magamnak. :-D

    VálaszTörlés
  5. Mónika köszönöm, szívesen megkínálnálak:)

    Thrini! Én először ettem, de tényleg isteni finom túróscsuszával.

    Karesz téged is szívesen vendégül látnálak és bizony megkínálnálak Zweigelt félédes vörösborral, mert per pillanat ilyen van itthon.:)
    Szegény harcsák reszkessetek, mert remélem sikerül kifognod egyet és mehetek én is hozzád "vendégségbe"!

    Ani csak ajánlani tudom, mert nagyon finom!
    Sőt lehet, hogy a családodnak is ízleni fog, mert szerintem nagyon finom húsa van a szürkeharcsának.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, bár nálunk kilőve.A férjem nem eszik semmit ami úszik....

    VálaszTörlés
  7. Remek lehet! Nem vagyok nagy halas, de ezt megkóstolnám szívesen. :)

    VálaszTörlés
  8. Mennyei, imádom minden porcikáját

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta!!! Én imádom, és most itt csorog a nyálam.:)

    VálaszTörlés
  10. Andi az én férjem se nagyon szereti a halat, de ez neki is ízlett!

    Egycsipet küldöm is már!:))

    Bianka, nekem is nagyon bejött!

    Gizi neked is küldök egy kóstolót, nyisd ki az ablakot...:))

    VálaszTörlés
  11. Még tavaly elkészítettem ennek a receptnek az alapján- minden képzeletet felülmúlt a harmonizáló ízeivel- köszönöm a receptet :) Olyan gyorsan elfogyott, hogy nem érkeztem lefotózni a kész ételt...

    VálaszTörlés
  12. Vicuska nagyon köszönöm! Örülök, hogy jól sikerült a harcsapaprikásod és sikert arattál vele!:))

    VálaszTörlés
  13. Klassz a blog.
    Sok a jó recept.
    Vissza fogok jönni.

    VálaszTörlés
  14. Seafalcon nagyon köszönöm és várlak!:)

    VálaszTörlés
  15. A recept tökély!!! Bevált és, nagyon finom....
    Köszönöm , mert nagyon jól sikerült az étel , de ha teheted a saját képed / képeidet tedd fel mert az még több látogatót csalogat az oldalra. :-)
    A képen NEM tejfölös a harcsapaprikás.......
    Legyél büszke arra amit TE csináltál, mert azt TE csináltad!!! Még akkor is ha "rossz" minőségű a kép!!!

    VálaszTörlés
  16. Anonymous köszönöm dicséreted és a bírálatod is, de soha nem teszek fel blogomra olyan képet, ami nem az általam elkészített ételről készült!!! Ezeket a fotókat én készítettem és én készítettem a harcsapaprikást is, ami a képen látható.
    Igazad van a kép nem egészen jól adja vissza a valóságot, vagyis tényleg nem úgy látszik, hogy tejfölös habarással készült volna. A tálalás után valami közbe jött és nem rögtön fotóztam le, talán azért lett ilyen.
    Sajnálom, ha egy kicsit félrevezető lett, de közben büszke is vagyok rá, mert a paprikást is és a fotókat is én készítettem - a paprikás férjem szerint tökéletes lett, a róla készült kép úgy látszik nem.
    Azért nagyon örülök, hogy receptemet választottad és jól sikerült Neked is! Remélem, hogy továbbra is látogatod oldalamat és válogatsz receptjeim közül.:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta