Karácsonyi csokis-diós mignonok


Egy kicsit munkaigényes és egy kis gyakorlatot kíván, de mignon kedvelőknek kihagyhatatlan. A kisfiamnak is ez a kedvenc sütije, ezért nálunk elég gyakran készül. Karácsonyra ezzel a díszítéssel készítem el, a hétvégén már ki is próbáltam.

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 púpos evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1  csomag sütőpor
1 dl olaj

a krémhez:
20 dkg darált dió
3 dl tej
4 evőkanál liszt
fél mokkáskanál fahéj
reszelt citromhéj
10 dkg vaj
4 evőkanál porcukor

a folyékony fondanthoz:
50 dkg cukor
2,5 dl víz
1 mokkáskanál ecet
2 evőkanál kakaópor 
kevés baracklekvár

Elkészítése:
Az alapsüteményt érdemes előző nap elkészíteni, feldarabolni és jól lehűteni. Másnap készítjük el a mázat, amivel bevonjuk a lehűtött süteményt, így a meleg máz hamarabb rászárad.
A liszthez szitáljuk a kakaóport és a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, olajat  és fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük. A kikevert sárgájához hozzászitáljuk a lisztkeveréket, elkeverjük, majd óvatosan a fehérje habot is hozzávegyítjük. Sütőpapírral kibélelt (25x35 cm-es) tepsibe öntjük, előmelegített 170 fokos sütőben kb félórát sütjük (tűpróbával megnézzük jó-e).
Közben elkészítjük a krémet. A lisztet kevés tejjel csomómentesre kikeverjük, hozzáöntjük a többi tejhez és lassú tűzön állandóan kevergetve forrásig főzzük. Ekkor hozzákeverjük a diót és együtt is még picit főzzük. Lehűtjük, hozzáadjuk a porcukorral habosra kikevert vajat, citromhéjat, fahéjat és turmixal krémesre kikevertetjük.  
Amikor a tészta és a krém is jól lehűlt összeállítjuk a süteményt. A lapot függőlegesen középen kettőbe vágjuk, az egyik felére a krémet rákenjük, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Végül egyenletes 5x5 cm-es kockákra feldaraboljuk. Hűtőbe rakjuk.

A folyékony fondanthoz a cukrot odatesszük a vízzel és az ecettel lassú tűzön főzni. Forrástól számítva pár percig főzzük, majd félrehúzzuk a tűzről és állandó kevergetés mellett lehűtjük. Célszerű robotgéppel kevertetni egészen addig, míg porhanyossá válik. Újra felmelegítjük és hozzáadjuk a kakaóport. Alaposan összekeverjük.
A mignonokat rácsra rakjuk és ráöntjük a fondantot. Előtte átkenjük felhígított lekvárral, hogy a tészta ne szívja be a mázat.
A díszítést pillecukorból és kókuszreszelékből készítjük. A piros színt céklalé segítségével érhetjük el. A kókuszreszeléket mandula aromával színezzük.
Kakaópor helyett a fondantot szinezhetjük ételfestékkel is, akkor színes mignonokat kapunk. 



Megjegyzések

  1. Nagyon kis guszták és csinosak lettek! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű szépek, jöhetne pár darab:)

    VálaszTörlés
  3. csodás! És megdermed rajtuk a máz, vagy ragacsos marad?

    VálaszTörlés
  4. Imádom a mignont! :)
    Szép lett a bevonás, nekem ez a fondant mindig kicsit vastagra sikerül.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen lányok a dicséretet!
    Mónika a máz nagyon szépen megdermed.
    Egycsipet az én fondantom is kicsit vastagabb szokott lenni, de viszont hogyne legyen olyan édes a tésztát és a krémet is kicsit kevesebb cukorral szoktam készíteni.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, én is imádom, de még soha nem sütöttem. Viszem is a receptet.:)

    Kedves Anikó és Liza!

    Nagyon Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!! Nektek és az egész családotoknak!!!

    VálaszTörlés
  7. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Anikó és Liza !
    Szeretnék Nektek és Szeretteiteknek Békés Boldog Karácsonyt kívánni !

    VálaszTörlés
  9. Boldog, békés, szeretetteli karácsonyt Nektek és szeretteiteknek!:-))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon köszönjük és mindenkinek mi is békés, boldog ünnepeket kívánunk!

    VálaszTörlés
  11. Imádom ezt a sütit, egyik nagy kedvencem. Ha olyan helyen járok, ahol mignont árulnak én biztos, hogy veszek belőle. A tied fantasztikusan gyönyörű:))) Elmentem, köszönöm!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta