Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Epres szelet


Eper szezon idején milyen gyümölcsös szeletet készíthet az ember, bizony epreset! Nekem ez az alap receptem - bármilyen gyümölccsel elkészíthető és nagyon finom. Egy valamit rontottam el benne, hogy színtelen tortazselét használtam a tetejére (mert ez volt idehaza), mutatósabb lett volna, ha pirossal készítem. No majd legközelebb. Az alapreceptet már felraktam blogomban itt, de egy két dolgot változtattam rajta, ezért újra leírom.


Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
2 ek kakaópor
1 dl étolaj
1 sütőpor
a krémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej
6 ek cukor
5 dl habtejszín
1cs 20g-os zselatin fix (Dr. Oetker)
50 dkg eper
2 cs tortazselépor



A tojásokat külön választom, a tojássárgáját a cukorral és olajjal jól kikavarom. A tojásfehérjét jó keményre felverem. A liszthez adom a sütőport, beleszitálom a kakaóport. A kikevert sárgájához fokozatosan hozzáadom a kakaós lisztet, majd óvatosan belekeverem a tojásfehérje habot. 
A normálnál egy kicsivel nagyobb (28x38-as) tepsit sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a masszát. Előmelegített 170 fokos sütőben kb félórát sütöm (tűpróbával megnézem, hogy jó-e).

Közben elkészítem a krémet. 
A pudingporokat kevés tejben csomómentesre kikeverem és a cukorral együtt hozzáadom a többi forrni feltett tejhez. Állandóan kevergetve forrástól még 1 percig főzöm. Utána jól lehűtöm.

A tejszínt jó keményre felverem. Mivel most nem hulala tejszínt kaptam ebbe egy zselatin fixet is beletettem a csomagoláson leírt módon (cukrot nem tettem hozzá, mert a tejszín cukrozott volt). Végül hozzákeverem a kihűlt pudinghoz, mixerrel jól összedolgozom, hogy krémes legyen. 

Az elkészített krémet a tészta tetejére kenem. 

A gyümölcsöket megmosom, félbe vágom és úgy rakom a süteményre, hogy szeletelésnél minden kockára jusson egy-egy gyümölcs. 

Amit most változtattam rajta, hogy a tetejére zselatint készítettem.
A  tortazseléket fél liter hideg vízben feloldom (fele arányban készíthető gyümölcslével is), hozzáadok 6 ek cukrot és állandó kevergetés közben felforralom. 15 másodpercig főzöm, majd a tűzről levéve hűlni hagyom. Közben ahogy hűl kevergetni kell és amikor már kicsit kezd szilárdulni a süteményre egyenletesen ráöntöm. Végül hűtőbe teszem, hogy teljesen megszilárduljon.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...